Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас

Топ 5 на най-отровните растения, които се срещат у нас | StandartNews.com

Растенията са основна част от живота на Земята. От древността до наши дни те се употребяват предимно за храна. Но има растения, които съдържат отрова и могат да доведат дори до смърт. Вижте ги:

Отровна цикута

Цикутите изглеждат като невинни диви цветя, но най-добре изобщо да не ги докосвате. Те са близък роднина на отровния бръшлян и дори са по-известни като растението, което е убило Сократ. Корените му наподобяват тези на целината и пащърнака и е лесно човек да се обърка и да си хапне от тях. Но това е изключително опасно, тъй като това растение може да бъде смъртоносно. Всички негови части са отровни. Ако ядете от отровната цикута, само след половин час ще усетите болки в корема, гадене, повръщане, световъртеж. То може да причини и сърдечна недостатъчност и парализиране на дишането. нас отровната цикута се среща само в североизточната част на страната.

Олеандър

Видът на това красиво растение може да ви харесва, но в никакъв случай не го слагайте на масата и близо до храната си. Растението е отровно. То съдържа токсичен гликозид, който може да причини повръщане, диария, силно ускорен пулс, припадъци, кома и дори смърт.
олеандър

Рицин

Растението рицин е отровно и съдържа рициново масло. Семената му са отровни и ако бъдат погълнати могат да доведат до отравяне на всички органи и системи в човешкия организъм Само един милиграм от отровата рицин е способен да убие възрастен човек.

Абрус прекаториус

Абрус прекаториус е вид плачещо растение от семейство Бобови. Плодовете му растат в шушулки и могат да бъдат в няколко цвята. Но всеки от тях съдържа абрин, който е няколко пъти по-силно отровен от рицина. Плодовете на абрус прекаториус могат да предизвикат тежко отравяне и смърт.

Самакитка

Самакитката е едно от най-отровните растения в Европа. В България се срещат три разновидности на това растение, които растат предимно в планинските райони. В самакитката се съдържа концентрирано съдържание на алкалоида акоитин, чието поглъщане води до гадене, повръщане и дори до фатална аритмия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай