Теленор Груп тества 5G в Норвегия

Теленор Груп тества 5G в Норвегия | StandartNews.com

Роботизирана хирургия и автономни автомобили са сред нещата, които ще се превърнат в реалност, благодарение на мобилните мрежи от пето поколение (5G). Теленор е първата компания, която тества 5G в Норвегия.
Технологията бе демонстрирана днес в централния офис на Теленор Груп във Форнебю. Това бе първата публична демонстрация в Норвегия и бе проведена в сътрудничество с Huawei, които обединиха усилията си с Теленор за тестове и разработка на 5G преди технологията да бъде предложена на клиентите в Норвегия през 2020 г.

„5G ще бъде в основата на всички дигитални комуникации и предлага гъвкави инструменти за дигитализацията на много сфери в обществото. С днешният тест направихме важна стъпка към дигиталното бъдеще във всички държави, в които Теленор оперира", коментира главният изпълнителен директор на Теленор Групо г-н Сигве Бреке.

5G технологията предлага изключителна гъвкавост по отношение наизползваните решения за предлагане на услуги, които могат да се адаптират към най-разнообразни потребителски нужди, при това с използването на една и съща
обща инфраструктура. 5G предвижда въвеждането на 'slab allocated' мрежи. Това означава, че в рамките на една физическа мрежа, ще бъде възможно да се предложат едновременно множество логически мрежи, изградени на базата на специфичните нужди на конкретни групи потребители в зависимост от нужните честотен спектър, надеждност и скорост на преноса на данни.

5G ще предложи и нови, непознати досега потребителски преживявания, които ще станат възможни благодарение на изключително високата честота и скорост за обемен на данни, изключително краткото забавяне и отличната
надеждност на мрежата.

„Теленор вижда множество нови приложения на технологията, които изискват по-високи скорости, по-малки забавяния и по-голяма надеждност на мрежата, каквито никога не бихме могли да имаме с 4G", коментира Берит Свендсен, изпълнителен президент на Теленор Груп за сектор Скандинавия.

По време на днешният тест, Теленор и Huawei демонстрираха изключително висока скорост за пренос на данни през радио-мрежа, което говори много за бъдещето на мобилния интернет в бъдеще. Това беше и първата демонстрация на 5G като част от процеса за стандартизация на 5G преди старта на търговското предлагане на технологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай