Ринго Стар - най-богатият барабанист

Ринго Стар - най-богатият барабанист | StandartNews.com

Барабанистът често е пренебрегван. Докато вокалистът и соло китарата са в светлините на прожектора, майсторът на ударните седи отзад и не е толкова следен от камерите. Всяка рок група обаче не може без цар на палките. Ето кои са 10-те най-богати барабанисти в света.

1. Ринго Стар е най-заможният със своите 300 млн. долара. Ричард Старки, както е истинското му име, става звезда още през 60-те години с "Бийтълс". Днес той е на 73 и мнозина смятат, че кариерата му след великолепната четворка от Ливърпул е неоправдано подценявана. Което се дължи може би на факта, че той винаги е бил на втори план.
Ринго е сякаш единственият от рок аристокрацията, който остана някак си непривилегирован. Докато останалите трима членове на "Бийтълс" изживяха изцяло темперамента, истериите и амбициите си, той остана в сянката им, оставяйки своя сдържан барабанен пълнеж в услуга на китарите и пеенето. Ненатрапчиво и дистанцирано, отдавайки се на солова кариера, Ринго си напълни добре портфейла.

2. Дейв Грол, бившият барабанист на "Нирвана", днес е фронтмен на "Фу файтърс". И двете роли допринасят за личното му състояние от 260 млн. долара. Преди три години излезе биографията му "This Is A Call: The Life and Times of Dave Grohl" от Пил Браниган, бивш редактор на "Керанг". От книгата става ясно, че Грол е бил жестоко обиден на Кърт Кобейн. На него му дошло до гуша от напрежението в групата, като капакът на всичко било изказването на Кобейн, че барабанистът не бил добър професионалист. Дейв научил от басиста на бандата Крис Новоселич, че Кърт иска от него да свири повече като барабаниста на Mudhoney Дан Питърс, който е работил за кратко с "Нирвана" преди идването на Грол. Това била последната капка, която преляла чашата му и напуснал бандата. "Исках просто да правя музика. Не да се разправям и с частица от цялата тази лудост", коментира обиденият маестро на ударните.

3. Фил Колинс, вокалът и барабаните на "Дженезис", които напуска през 1996-та, натрупа лично състояние от 250 млн. долара. Това се дължи до голяма степен и на соловата му кариера. През 2003 г. Фил обявява, че е оглушал с едното ухо и започва прощално турне, с което иска да сложи край на този тип обиколки. Най-виртуозният барабанист сред мейнстрийм изпълнителите обаче слезе от любимия си комплект инструменти чак през 2009-та. Причината - неправилната стойка през годините му е причинила хронична болка в гръбначния стълб, която не му позволява дори да вдигне палките. В началото на годината обаче Фил съобщи, че работи с Адел по нови песни. Освен това имал намерение да събере отново "Дженезис".

4. Дон Хенли заедно с "Игълс" е продал 120 милиона албума в света. През 1994 година групата се събра отново след 14-годишна пауза. Дон Хенли се оказва с най-добра соло кариера от петимата през периода на раздялата. През 1982 г. той пуска добре възприетия от публиката албум I Can't Stand Still начело с хита Dirty Laundry. Но той бледнее в сравнение с неговия следващ, трясъкът на 1984-а Building the Perfect Beast. Третият му албум се появява едва през 1989-а - The End of the Innocence. В "Игълс" са на турне, за което Хенли казва, че ще бъде последно за него. 200 милиона му стигат засега.

5. Ларс Улрих, основателят и палките на "Металика", има само 175 млн. долара. Датчанинът се запалва по музиката още от дете. Малкият Ларс много често е с баща си, световноизвестният тенесист Торбен Улрих. Освен това таткото е и запален по изкуството. Снима се във филми и свири на няколко инструмента. Средата, в която израства Ларс е музикална и той е запознат с творчеството на всички известни групи и музиканти. Когато е на 17, семейството заминава за Америка и се установява в Лос Анджелис. Всъщност Ларс се насочва към рок музиката, след като на 9-годишна възраст присъства на концерт на "Дийп пърпъл" в Копенхаген. Ларс не моли баща си да му купи барабани, защото баба му купува същата марка, използвана от Пейс - "Лудвиг" (Ludwig). Но неговите са "Тама" и 90% от песните на "Металика" са издокарани на тях.

6. Чарли Уотс е спестил 160 млн. долара. Той е "гръбнакът" на ударната секция на "Ролинг стоунс" от над 50 години насам. Чарли е от немногото музиканти, които не влизат в хрониките с изцепките си извън сцената и въпреки това в никакъв случай не попада в категорията "скучен". Май е сред малцината прочути рокаджии, който е със съпругата си цели 50 години. Известен е със страстта си към модата, дизайнерските дрехи и конете. През 2006 г. "Венити феър" го въвежда в своята Международна зала на славата на най-добре облечените личности в света. Освен към рока, той е известен и с любовта си към джаза и като страничен проект е сформирал свой квинтет. Преди 10 години му поставиха диагноза рак на гърлото, но слава Богу, още си е жив и здрав!

7. Лари Мълен Джуниър, барабанист на "Ю ту", има 150 млн. долара. Заедно с бандата е носител на 22 награди "Грами" и е продал над 150 милиона копия на албуми в света. През 1975-та, когато е на 15, роденият в Дъблин младеж решава да сформира училищна група, в която свири на барабани. След 2 седмици се събират пет момчета, които нямат и идея какво ще стане занапред - Боно (вокали), Адам Клейтън (бас китара), Лари (барабани), Едж (китара) и неговият брат Ричард /китара/. В началото на кариерата на "Ю ту" обаче Дик напуска и остават само четиримата, които са в същия състав и до днес. В средата на 90-те години Лари се жени за дългогодишната си приятелка от училище Ан-Луиз Кели. Имат три деца - две момчета и едно момиче. Фен е на Елвис Пресли и моторите "Харли Дейвидсън".

8. Роджър Тейлър, барабанистът на "Куин", притежава 140 млн. долара. Той е работил още с Ерик Клептън, Елтън Джон и Робърт Плант. С хита си от 1984-а Radio Ga Ga той се издига до класата на Фреди Меркюри и Брайън Мей. Докато продължава соло кариерата си, най-големият му удар досега е Nazis 1994, който достига до номер 22 в световните класации.

9. Джоуи Креймър, барабанистът на "Аеросмит", притежава 100 млн. долара. Наскоро ги видяхме на живо и у нас за първи път. Групата е на сцената от 70-те години и имат 18 платинени албума. 63-годишният барабанист неотдавна каза, че от музика и записи не се изкарват вече много пари заради интернет. Единствено турнетата носят доходи и затова бандата не спира да пътува.

10. Чад Смит, барабанистът на "Ред хот чили пепърс", е най-беден от богатите си колети. Има заделени само 90 млн. долара. Въпреки това е смятан за един от най-добрите майстори на ударните инструменти и сред най-заетите в бранша. Когато не свири с групата, той има ангажименти с други звезди, сред които най-често с Кид Рок и Джони Кеш. В края на 1988 година Чад Смит се явява на прослушване за мястото на напусналия "Ред хот чили пепърс" Джак Айрънс. Поканен е от вокалиста им Антъни Кийдис, който узнава за Смит от една приятелка. Тя твърди, че Чад яде барабани на закуска. Един от последните явили се на кастинга, той впечатлява с агресивния си стил и скоро получава предложение да се присъедини към групата. Единственото условие е да остриже косата си, което той не изпълнява. Смит е в Книгата с рекордите на Гинес заради това, че е свирел с най-големия комплект барабани, състоящи се от 308 части. Чад е известен с много номера и изпълнения. При гостуването в Шоуто на Летерман той свири My Friends с една ръка, защото другата му е счупена при инцидент с любимия му "Харли Дейвидсън". Чад Смит е собственик на имение, построено през 1929 г. в Колорадо, известно като домът на Кари Грант и любовника му Рандолф Елиът. Гмуркането и баскетболът са неговите хобита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай