Показват 2,5 стотинки и мярка "една мотика" в Павликени

Показват 2,5 стотинки и мярка "една мотика" в Павликени | StandartNews.com

Велико Търново. Какво е "робош", "децимал" и "клупа", кога са се използвали две стотинки и половина, що за мярка е "една мотика", може да се види в Историческия музей в Павликени. Експозицията „Стари мерки, теглилки и монети по българските земи" включва 350 експоната, мерки и теглилки, които са използвани у нас преди време. Гостуващата експозиция е на РИМ-Търговище и включва предмети от фондовете на още десетина български музеи. Тя беше открита във вторник от директора на музея в Павликени Нели Цонева, и кмета на Общината инж. Емануил Манолов.

 

Миниатюрни везни и мерки за пръстени, използвани в ювелирното изкуство, кантарче за теглене на бебета, различни по вид и размер ведра и котли за течности, крини и чували за жито, както и много други специфични за отделни отрасли на стопанския живот мерки – аршини и метри, стъкленици, кесии за пари и др. намират своето място в залите на музея.

 

Крината включена в изложбата е сериозна мерна единица, когато става въпрос за облагане на зърнени храни, разказа Йорданка Петкова от РИМ Търговище. Овчарската видрица, сърпът, брадвата, мотиката също са били използвани за мерки. „Ако наемеш някого да ти прекопае определена площ, ти казваш: „Наемам 12 мотики за определени дни, които да ми прекопаят този терен". Това значи, че толкова мотики ще са необходими, за да се прекопае земята за исканото време", така уредникът обясни наличието на мотика в изложбата. Друг пример е брадвата – „хората едно време не са имали метър в себе си и ако ви се счупи гредата на сайванта и трябва да отидете в гората да отсечете едно дърво, как ще го измерите? Със сапа на брадвата", казват организаторите.
Рабош е името на друга от мерките. „За мен е много интересна, защото показва какво доверие са си имали хората. Например 4 агнета съм купила от теб – отбелязваме четири черти от едната страна на рабоша, четири от другата, вземаме го и го чупим с уговорката, че наесен ще се разплатим. Идва времето, срещаме се и събираме двете половини - по счупеното ги сравняваме", разказа Нели Цонева директор на музея в Павликени.

 

Монета със стойност две стотинки и половина също е показана в музея. Тя е била в обращение между двете световни войни.

 

Грамове, кантари, мерки за течност, юзчета, интересните кантари като либрата, която измерва влажността на зърното, а друг от уредите измерва относителното тегло на зърното.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай