Откриха следи от експлозия на свръхнова звезда близо до Слънчевата система

Откриха следи от експлозия на свръхнова звезда близо до Слънчевата система | StandartNews.com

Ако събитието се повтори, ще има глобално изменение на климата и значително увеличение на радиацията, казват учените

Международният колектив на астрофизици с участие на Националния изследователски ядрен университет "Московски инженерно-физически институт" е предложил теория, обясняваща наблюдаемо експериментално аномално високо съдържание на антивещества (позитрони и антипротони) в космическите лъчи с резултат от експлозията на свръхнова звезда близо до Слънчевата система
През последните години чрез редица експерименти бяха открити аномалии в спектрите на космическите лъчи. По-специално е бил открит висок поток от антивещества (позитрони и антипротони), промяна на съотношението на потока протони и хелий в зависимост от тяхната енергия (което при единния източник на лъчи не трябва да има). Освен това бяха открити аномалии в анизотропията (неравномерни свойства на средата) на космическите лъчи.
Учените предложиха голямо количество модели, които обясняват някои от тези аномалии поотделно. Международният колектив на астрофизици от Русия, Франция и Швейцария е изложил теорията, обясняваща всички открити през последното време аномалии на космическите лъчи.
Съгласно новата теория, в разработването на която участваха Националния изследователски ядрен университет (Националния изследователски ядрен университет "Московски инженерно-физически институт" Москва, Русия), Института на физиците в Трондхaйм (Норвегия), Департамента на астрономията на Женевския университет, Университета Дидро (Париж, Франция) и Обсерваторията Сорбона (Париж, Франция), една от главните причини от наблюдаемите аномалии е вик на свръхновата звезда близо до Слънчевата система.
Както разказа РИА Новости, един от авторите на теорията на публикуваното в Physical Review(https://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.97.063011) професор на Националния изследователски ядрен университет "Московски инженерно-физически институт" Дмитрий Семикоз, "Експлозията на свръхновата звезда се е случила примерно преди 2-3 милиона години на разстояние около 220-450 светлинни години от Слънчевата система (което е в 50-100 пъти повече от разстоянието до близката към Слънцето звезда Проксима Кентавър".
Според думите на учените, скорошните изследвания на Земната кора на дъното на океаните и лунната почва еднозначно са показали, че преди около 2 милиона години близко до Слънчевата система е станала експлозия на свръхновата. Индикаторът на времето на това космическо събитие е съдържание на изотоп на желязо Fe60, който се образува само в свръхновите.
"Ако описаното събитие се повтори, Земята я очаква глобално изменение на климата и значително увеличение на нивото на радиация. Ако все пък свръхновата се взриви 10 пъти по-близо, тогава последиците за живота на нашата планета ще са катастрофални", разказа Дмитрий Семикоз. "В зависимост от разстоянието до свръхновата на Земята, частично или дори изцяло ще загине всичко живо", отбеляза професорът на Националния изследователски ядрен университет "Московски инженерно-физически институт".
За щастие, такива събития се случват крайно рядко. Свръхновите на разстояние от стотици парсеци от Земята избухват веднъж на няколко милиона години. Всъщност опасните за живота експлозии на свръхновите на разстояние от десет парсеци се случват веднъж на няколко милиарда години.
По-рано Дмитрий Семикоз, съвместно с американските и европейските колеги, показа, че "обстрел" на Земята с космически лъчи в резултат на експлозия на свръхновите звезди на разстояние от 300 - 600 светлинни години, примерно преди 3,2 и 8,7 милиона години, трябва да срине "биологичния часовник" на животните и да ускори биологичната еволюция на нашата планета за сметка на рязкото увеличение на броя на мутациите, предизвикани от повишаване на нивото на радиацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай