Освежете дома с нови цветове

Грундирайте стените, преди да нанесете латекса

Освежете дома с нови цветове | StandartNews.com

Пролетно освежаване на дома най-лесно може да направите с пребоядисване на стените и тавана. Със смяна на цветовете на стаите жилището ви ще изглежда като ново, и то на немного висока цена. А ако искате да спестите някой лев и да не пускате майстори в дома си, може да боядисате стените и сами. Често обаче хората подценяват технологията на боядисването, което впоследствие им изиграва лоша шега под формата на напукана мазилка или неравномерни цветове. Нанасянето на самата боя всъщност се явява последното нещо, което трябва да направите, ако сте решили да освежите дома си. Преди да нанесете каквато и да е боя или латекс, трябва да се убедите, че стените са гладки, а след това и да ги грундирате. Грундовете имат най-различно предназначение, което прави изборът на родния потребител особено труден сред морето от подобни продукти. Като цяло има грундове за дърво, метал, пластмаса, такива за прекалено замърсени повърхности и какви ли още не. Конкретно, ако решите да боядисвате стена в жилището си, е добре да използвате дълбочинен грунд, който ще спомогне на боята да залепне в дълбочина. Освен всичко друго, когато след години решите отново да пребоядисвате същата стена, ще си спестите доста главоболия, тъй като ще си имате работа с хомогенна и равна повърхност, а не с напукана стена, осеяна с бабуни. Цените на грундовете варират спрямо видовете и размера на разфасовките. Но разходите, предвидени за грунд, ще ви се сторят като жълти стотинки на фона на цената, която трябва да платите за подходящата боя. За боядисването на стени в жилище основното предпочитано средство е класическият латекс. Цената на латекса върви около 50 лева за бака от 25 кг, като всяка допълнителна екстра, като създаването на грапав ефект, логично оскъпява продукта.

Много е важно да се спазва гъстотата на боята и латекса, предписани от производителя, защото самоцелната плътност или с други думи - един дебел слой боя вместо два по-тънки, почти сигурно гарантира последващо напукване. Това важи за боядисването на всичко - стени, дърво, метал и прочее. Преди обаче да се насочите към боядисване на една стена, тя първо трябва да бъде добре шпаклована. А добрата шпакловка зависи не само от мазилката на стената, а и от качеството на тухлите. Освен да имате хубави и гладки стени, тухлите са изключително важни и за топлоизолацията на дома. Ако ви предстои не просто боядисване, а изграждане на изцяло нови стени, е много важно да заложите на качествени тухли. Едни от най-добрите на пазара са керамичните тухли на Wienerberger. Те имат редица полезни свойства: висока механична якост, ниска топлопроводимост и малко тегло. Керамичните тухли на Wienerberger се отличават с микропореста капилярна структура и притежават способността да "дишат" - поемат излишната влага от въздуха и обратно, отделят я при понижена относителна влажност в помещението, т.е. действат като естествен регулатор на микроклимата. Керамичните блокове на Wienerberger имат повишени топлоизолационни характеристики. Като при някои от моделите стените нямат необходимост от поставяне на допълнителна топлоизолация. Което пък спестява значителни средства.

Масово шпакловка вече се извършва по машинен начин, което спестява средства и време. Благодарение на това може да се постигне 300-350 кв. метра качествена шпакловка само за един ден. За 1 квадратен метър машинна шпакловка цената варива между 15 и 25 лв.

Ако искате да спестите пари за ново шпакловане на стените, а по старата мазилка има пукнатини или неравности, тогава по-добре сложете тапети. Изборът на тапети на пазара е огромен. Но колкото по-неравни са стените, толкова по-дебели тапети е добре да вземете. Тапетите скривят всички пукнатини, а и повечето от неравностите по стените. А с поставяне на тапети освен, че домът ви ще бъде като нов, може да изберете и свежи десени на фигури или цветя, за разлика от обикновения латекс, където цялата стена е в един цвят.

Сребърни йони гонят болестите

Въздухът във вашия дом може да се окаже основната причина за лепването на някоя болест. Новите сгради се характеризират с по-добра енергийна ефективност, което обаче е сериозна предпоставка за появата на мухъл. Решението на този проблем се нарича биоцидна боя. Тази боя се характеризира с това, че в състава й има сребърни йони. Доказано е, че среброто неутрализира над 650 вида болестотворни бактерии, вируси и микроорганизми. Дезинфекционното действие на среброто се дължи на силния афинитет на сребърните йони към различни жизненоважни ензими на едноклетъчните микроорганизми. Точно поради това биоцидни бои се ползват масово в лечебни заведения, детски градини и мокри помещения. Всъщност свойствата на среброто са познати още от дълбока древност. В Римската империя държали виното в сребърни съдове, за да не се развали, докато в императорския двор на древен Китай се ползвали само сребърни пръчки за хранене. Може би най-показателен пример за лечебната сила на среброто можем да открием в епидемията от чума в Европа. Тогава давали на новородените да смучат сребърни лъжички, като профилактично действие срещу коварната болест. Оттам се пръкнал и изразът "Да се родиш със сребърна лъжица в устата". Днес среброто се използва масово във фармацевтичната индустрия, като освен това намира най-различни приложения предимно в методите за пречистване на вода и въздух.

Когато прибегнете до нанасянето на биоцидна боя в дома си например, не забравяйте хубаво да почистите площите от замърсяване. Освен това трябва да елиминирате всички наченки на мухъл или плесен. Заразените повърхности е необходимо предварително неколкократно в продължение на минимум 30 минути да бъдат обработени с препарати за отстраняване на микроорганизмите. След това може да се пристъпи към нанасяне на антибактериалната боя. Само така може да се гарантира нейния ефект. Полагането на боята става със стандартни инструменти - интериорни валяци, четки или чрез машини за безвъздушно нанасяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай