Нобел за физика за гравитационните вълни на Айнщайн

Нобел за физика за гравитационните вълни на Айнщайн | StandartNews.com

Американските учени Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн печелят Нобеловата награда за физика за приноса си с проучването на гравитационните вълни, предсказани от Алберт Айнщайн.

"Това е нещо напълно различно и ново, което отваря вратите към невиждани светове", обяви Нобеловият комитет във вторник. "Съкровище от открития очакват хората, които успеят да уловят вълните и да интерпретират посланието им", се посочва в аргументите.

Вайс, който получава половината награда, работи в Масачузетския технологичен институт. Кип Торн и Бари Бариш, които си поделят другата половина - в Калтех. И тримата участват в Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory).

За пръв път на 14 септември 2015 г. са наблюдавани гравитационните вълни, предизвикани от сблъсък между две черни дупки и пътували 1.3 млрд. години преди да бъдат уловени от детектора на обсерваторията LIGO. Макар сигналът да е бил изключително слаб, когато е бил уловен на Земята, той е бил обещаващо начало за революция в астрофизиката, посочват от Нобеловия комитет. Гравитационните вълни са напълно нов начин за наблюдение на повечето значими случки в Космоса, се допълва в съобщението.

Тримата учени работят върху темата от десетилетие. Вайс още в средата на 70-те години е анализирал възможни източници на фонов шум, които биха могли да изкривят изследването. Целта е била игнорирането им. Той също така е участвал в конструирането на лазерния интерферометър на обсерваторията, който уловил гравитационните вълни. Бариш и Торн са фактически главните създатели на самата обсерватория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай