Наш жепеец е съсед на Слай на Луната

Наш жепеец е съсед на Слай на Луната | StandartNews.com

Имотът му гледа към Долината на въздишките, наблизо "живее" и Барбра Стрейзънд

Ticket to the Moon... Така пееха преди 33 години емблематичните Electric Light Orchestra. Мечти? Съвсем не. Някои вече наистина търсят билет за Луната. Не за да се правят на космически туристи и да снимат Земята отгоре. А просто за да нагледат извънземните си владения. Не, не иде реч за екстравагантни американци или руснаци, незнаещи размера на банковите си сметки. Става дума за чиста проба нашенци.
Фантазьори? Може би луди? Отсъдете сами.

Имот на Луната. Звучи налудничаво. Та там няма въздух и никакви условия за живот. Самата атмосфера на спътника ни е 10 трилиона пъти по-разредена от тази на Земята и се състои основно от водород, хелий, неон и аргон. Да, наличието на водород е предпоставка при доставката на кислород от Земята да се произведе вода, но високата разреденост на водорода не допуска това. Освен това гравитацията на Луната е 6 пъти по-слаба. Там със същия отскок

Стефка Костадинова би могла да скочи над 12 м

Но как се отразява тази гравитация на кръвното налягане и изобщо на целия човешки организъм?
Нито един от тези въпроси не си е задавал преди 9 г. Симеон Ананиев, когато решил да си закупи имот на Луната. И затова го е направил! За това свидетелства сертификат, издаден от Общество "Лунна република" (Lunar Republic Society) на 6 април 2005 г. Според документа и скицата към него имотът се намира на 25.5 градуса с.ш. и 38 градуса и.ш. на Луната, в подножието на планината Таурус, с изглед към Долината на въздишките. Като площ теренът на Ананиев е нищо и никакъв - само 6 акра (24.2 дка). Затова пък от историческа гледна точка е твърде ценен. Само на 200 км от него е кацнал "Аполо 17". Имотът на Ананиев е любопитен и от друга гледна точка - сред по-известните му лунни комшии са Силвестър Сталоун и Барбра Стрейзънд. Нормално - Ананиев е избрал едно от най-красивите места на Луната. Дето се вика, един ден г-н Ананиев може да отвори филиал на бъдещия Лунен музей и да къса билетчета за мераклиите, които

ще искат да видят следите от "Аполо 17"

или на папараци - да уловят в кадър американските звезди.
Иначе Симеон Ананиев е прекалено добре познат в транспортния бранш, особено в железопътния сектор. Бивш изпълнителен директор на ИА "Железопътна администрация" Ананиев има огромни заслуги за поставянето на българската железница на европейските нормативни релси. Ананиев пръв спря от движение латвийските мотриси от серии 32/33, които се запалваха през две гари. Доц. Симеон Ананиев е преподавател във ВТУ "Т. Каблешков", председател на Асоциацията на българските жп превозвачи и съпредседател на Клъстер "Зелен товарен транспорт". Като човек, който цял живот се занимава с транспорт, Ананиев кандидатства за лиценз за превозвач на "Лунната република". Идеята му е проста. Гледайки по какъв начин у нас се строят магистрали и жп линии, той се е убедил, че човек сам трябва да може да си построи пътя, по който да се придвижва. Целта е да не бъде зависим от някаква инфраструктура, от това дали някой я поддържа или не. Затова движението на Луната

ще се осъществява по оптични лъчи

- по подобие на управлението на сегашните зенитни ракети. Пускаш лъч от Станцията за насочване на лунохода и той се движи по него над терена. Пристигаш, изключваш лъча - и това е. Няма инфраструктура, няма заети терени и пр. Екологично и просто. Технологичните подробности на оптичния луноход доц. Ананиев вече разработва със студентите си.

А когато се устрои на Луната, е обещал в единия ъгъл на неговия терен да бъде открит лунен кореспондентски пункт на в. "Стандарт".

Купих си надежда

- Г-н Ананиев, защо похарчи пари за имот на Луната?

- Хубав имот, изгодно го продават - защо да не го купя?!

- Стига де, кажи сериозно!

- По-сериозно не мога. Но ако ме питаш за причините, те най-общо са три. Първо, откакто съм се осъзнал като човек, винаги съм се старал да бъда извън клишето, извън матрицата. Аз не гледам сериали, не ходя по масовки, няма да ме видиш в тълпата. Второ, с това на практика си купувам надежда и вяра в бъдещето, колкото и далечно да ни се струва то сега. Това е своего рода инвестиция в развитието на човечеството, ако щеш. Когато си купуваш билет от лотарията, на практика си купуваш надежда за един месец. А с този имот аз съм си купил надежда не само до края на дните си, но и за моите наследници. Така че изобщо не съжалявам, че съм вложил тези средства, които съм изкарал с честен труд.

Третата причина е вечното ми желание да бъда независим - финансово и по всякакъв друг начин.
Винаги съм смятал, че има два вида хора.

Едните са еднодневки, които минават през живота, без да оставят следа след себе си. Другите са хора с мисия. Моята осъзната мисия тук, на Земята, е да направя всичко по силите си транспортът да стане част от хубавото ежедневие на хората, да не създава проблеми, а удобства.

- На каква цена купи имота?

- Това е търговска тайна, но цената е съотносима към стойността на земята в България.

- Имаш ли документ за покупко-продажба?

- Разбира се. Мога ли да дам пари, без да имам като доказателство документ за това?!

- Жена ти как прие това хвърляне пари на вятъра?

- Тя винаги ме разбира и подкрепя! Иначе винаги е имало две мнения около тази моя инвестиция. Едните се подсмихват невярващо, викат си "Абе, този май нещо е луд". А у други се поява някаква скрита завист, че ето този си е навил на масрафа и може да си позволи дори инвестиция на Луната. И то не само да си позволи, но и без да се притеснява да говори публично за нея.

- Плащаш ли данъци за лунния имот?

- Да, като всеки лоялен собственик и аз се опитах да си платя данъците, но не успях. Отивам в данъчното в Радомир. Питат ме: Къде ви е имотът?". "На Луната" - отговарям. Вадя документите, данъчната ги погледна, притесни се и каза: "Защо не си платиш данъците в София?" Аз се смея и отговарям - от София Луната не се вижда добре, смог има, а от Долни Раковец, където живея, се вижда. Извадих и скицата на лунния си имот, за да докажа, но тя се уплаши и не прие документите. Разбираш ли? Вместо да си вземат данъка, ме гледат като извънземен!

- Може би в САЩ трябва да платиш?

- Може, ама не са ме известили от тяхната приходна агенция, че имам лунни задължения.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай