Над 1,4 милиарда души водят заседнал начин на живот

Снимка: healthyworkplaces.berkeley.edu

Над 1,4 милиарда души водят заседнал начин на живот  | StandartNews.com

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Над 1,4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

"За разлика от другите рискове за здравето, недостатъчната физическа активност не намалява по света", каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.

По данни за 2016 г. 27,5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г. Обездвижването се е увеличило най-много както в богати западни държави като Германия и САЩ, така и в латиноамерикански държави, като Аржентина и Бразилия.

Най-малко се движат в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак. Там по-малко от 50 процента от възрастното население достига минималната граница за движение, препоръчвана от СЗО.

Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик - по 6 процента. В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време. Положението се влошава и от транспорта. В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай