Могат ли гените да бъдат обърнати?

Могат ли гените да бъдат обърнати? | StandartNews.com

Грешна е интерпретацията, че рискът да се роди дете със Синдром на Даун настъпва, ако майката забременее след 35-ата си година, а при най-младите родилки такава вероятност няма. За съжаление истината е, че не съществува нерискова бременност, а поставянето на ограничителна възрастова линия от 35 години по отношение на опасностите за новороденото вече е остаряло. Това обясни пред Дарик проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория, която извършва диагностиката и лечението на над 100 генетични заболявания и предразположения.

„Преди години ние нямаше как да изследваме всяка една бременност. Ние се насочвахме само към тези бременни, които по идея ще имат по-висок риск. Това беше възрастовият диапазон след 35-годишна възраст. Тогава се появи погрешната интерпретация. Виждате една жена и казвате: Вие сте млада, вие нямате никакви рискове! Грешка! И обратното. Всички бременни жени след 35 години поголовно ги полагаха на изследване на Синдром на Даун. Сега вече със съвременните програми при бременните жени това не се случва така. Всички жени имат еднакви задължения да си следят бременностите, да се възползват от това, което е въведено като система за профилактика и да не се залъгват от идеята, че могат по някакъв начин да са защитени от възможни рискове", посочи специалистът.

По отношение на твърденията, че вследствие на външни фактори човешките гени могат да бъдат обърнати, проф. Савов подчерта, че това не може да се измери индивидуално, когато например говорим за радиация или генно-модифицирани храни. Гените наистина могат да бъдат обърнати по време на жизнения цикъл на човека, но това по-скоро би било резултат от множество натрупани фактори.

„Въпреки че генът е една записана програма, тази програма може да бъде стартирана или да не бъде стартирана и от там вече да даде своите изяви, като процесът по изключване или включване на програмата категорично може да бъде повлиян от динамични фактори. Като под динамични фактори приемете химия и биохимия. Тоест включването и изключването на гените се нарича епигенетични промени и могат да настъпят и в живото предаване. Тоест да не са на всяка цена унаследени, а да са свързани с някои промени, които се натрупват в жизнения път на човека", обясни професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай