Миризмата при потене зависи от храната

Миризмата при потене зависи от храната | StandartNews.com

Макар и плахо и неуверено, но пролетта идва, а след нея и лятото. Време е да обърнем внимание на деликатния въпрос с изпотяването и неприятните аромати, които го съпътстват. Телесната миризма сама по себе си е причинена от нормалното присъствие на бактерии върху кожата ни, които преработват захарите и белтъците от потта. Но за подчертано неприятния мирис може да са виновни някои от любимите ни храни, пише здравният портал Doctiming.bg.

Миришем на това, което ядем

Чесънът и лукът са едни от първите виновници, които можем да посочим. Те съдържат летливи серни вещества, включително алицин, които са силно миризливи. Ментата и куркумата също съдържат летливи съединения, които телата ни освобождават чрез потта и чрез дъха.

Логично е ако миризмата на дадена храна е остра, то порите да я отделят след хранене. Такива храни са синьото сирене, ферментиралите храни, зелето и оцетът, например.

И това може да ви изненада: Червеното месо също допринася за миризмата на тялото. Изследване в Чехия е установило, че пациентите на вегетарианска диета са оценени като имащи по-приятна и по-малко интензивна миризма, отколкото хората, които ядат месо. Всъщност това се отнася за всички храни, богати на холин като риба, черен дроб, яйца и бобови растения. Някои хора не могат да преработват храни, които съдържат голямо количество холин и като резултат се отделя неприятна миризма "на риба". 

Потим се повече от люти храни

В допълнение към специфичните съединения, пикантните храни също могат да допринесат за миризмата на тялото. Това се дължи повече на факта, че лютото увеличават температурата ни и повишава количеството на потта, която произвеждаме. Повече пот върху нашата кожа означава повече храна за приятелските бактерии, които са виновни за миризмата.

Храни, които помагат срещу лошата миризма

Има и „приятелски" храни, свързани с миризмата при потене. Хлорофилът е естествен дезодорант. Ако не ядете достатъчно зелени зеленчуци като спанак и коприва, можете да приемате хлорофил като добавка. Младата зелена пшеница има подобен ефект. Освен другите ползи за здравето, копривата, спанака, дивия чесън и киселеца помагат и срещу неприятната миризма. А те растат точно в пролетните и летните дни - просто трябва да се възползваме.

Може да звучи нелогично, но козметиката, която е предназначена да се бори с миризмата на тялото, в действителност може да влоши нещата. Съставът на някои антиперспиранти, дезодоранти, миещи средства, спрейове за тяло и лосиони могат да насърчат растежа на бактериите, като им осигуряват храна.

Много холистични лекари насърчават пациентите да се опитат да използват само обикновена вода при измиване, тъй като самата пот няма мирис. Ако това не е достатъчно за вас, можете да опитате с лимонов сок, разреден с вода или ябълков оцет. Киселината ще потиска растежа на бактериите - истинския източник на миризмата. Натурален дезодорант е и содата. За целта сипете малко в шепата си и добавете няколко капки вода докато стане рядка кашица. След това нанесете под мишниците - това ви гарантира липса на каквито и да било миризми през целия ден – дори и да се изпотите! Трябва обаче да сте внимателни с този метод, тъй като при някои хора може да доведе до раздразнение на кожата – но това се случва относително рядко.

(Статията е предоставена от медицинския портал Doctiming.bg. Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвети, свързани със здравето)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай