Милионери, президенти и артисти говорят пред студенти

Традицията е част от лайфстайла на успелите

Милионери, президенти и артисти говорят пред студенти | StandartNews.com

Милионери, милиардери, политици, президенти, артисти, носители на "Оскар" - това е каймакът, за който университети, колежи и училища се бият в края на всяка учебна година. Защото, ако някой от най-великите хора в света се изправи пред завършващите, за да държи прочувствена и надъхваща за бъдещето реч, това означава само престиж. Пък и съветите на успелите към младите винаги са любопитни за всеки, независимо дали е с тога и дипломираща шапка, или без тях. Тези слова са се превърнали и в особено мощна платформа за триумфиращи жени. В следващите няколко седмици в Щатите пред абитуриенти и абсолвенти ще говорят дами като Шонда Раймс (създателка на сериалите "Анатомията на Грей" и "Частна практика") и изпълнителният директор на "Дженеръл моторс" Мери Бара. Но дали ще бъдат така красноречиви и емоционални като тези преди тях? Ето някои от най-изключителните образци.

Чърчил: Никога не се предавайте

Училище "Хароу", 1941 г.

Никога не се предавайте. Никога не се предавайте. Никога, никога, никога, никога - във всичко, велико или малко, голямо или жалко - никога не се предавайте, освен в името на честта и здравия разум.

Джон Кенеди: Не мислете като пораженци

Американския университет, 1963 г.

Нека да поговорим за отношението ни към мира. Твърде много от нас вярват, че е невъзможен. Прекалено много мислят, че е нереален. Но това е опасно, пораженческо мислене. То води до извода, че войната е неизбежна, че човечеството е обречено, че сме владени от сили, които не можем да контролираме. Не трябва да приемаме това отношение. Нашите проблеми са изкуствени - следователно, те могат да бъдат решени от човек. А той е толкова голям, колкото си иска. Никой проблем на съдбата не е отвъд човешките същества. Разумът и духът често разрешават онова, което е привидно неразрешимо - и ние вярваме, че могат да го направят отново.

Боно: Оформете света

"Пенсилвания", 2004 г.

Светът е много по-мек и пластичен, отколкото си мислите. И чака да го оформите. Вашата диплома е вашият инструмент. Така че продължавайте напред и изградете нещо. Помнете какво казва Джон Адамс за Бен Франклин: "Той не се колебаеше за най-смелите мерки, но ни мислеше за нерешителни." Е, сега е време за смели мерки - това е страната, вие сте поколението.

Джоди Фостър: Ще откриете целта по течението

"Пенсилвания", 2006 г.

Няма нищо по-хубаво от това да намериш призванието си, докато се пускаш безцелно по течението на живота. Няма как да знаете, че вашият път е бил там през цялото време, чакайки ви да го откриете и да стигнете до него. Този път не принадлежи на вашите родители, учители, лидери или любовници. Този път е вашият характер, който се самоизгражда всеки ден.

Хилъри Клинтън: Дайте си всичко

"Бъфало", 2006 г.

Животът не е лек за никого. Понякога предизвикателствата не се виждат отвън, но всеки един от нас се сблъсква с тях. Дайте си всичко. Имайте смелостта да бъдете всичко, което можете.

Упи Голдбърг: Способни сте на всичко

Държавен университет "Монтклеър", 2007 г.

Ако искате да отстоявате това, в което вярвате, не се нуждаете от моя съвет. Защото ще сте способни да посрещнете всякакви трудности.

Бил Гейтс: Всеки живот струва еднакво

"Харвард", 2007 г.

Напуснах "Харвард" без реална представа за ужасните несправедливости в света - за ужасните неравенства в здравеопазването и богатството, за ужасните условия, които принуждават мнозина да живеят в отчаяние. Най-великите постижения на човечеството не са неговите открития, а в това как тези открития помагат за намаляването на неравенството. Дали чрез демокрация, силно обществено образование, качествено здравеопазване или икономика - ограничаването на неравенството е най-висшото човешко постижение. Ако вярвате, че всеки живот има еднаква стойност, противно е да научите, че някои животи си струва да бъдат спасени, а други не. Надявам се, че ще се върнете в "Харвард" след 30 години и ще поразсъждавате върху това - какво сте направили с вашия талант и енергията си. Надявам се, че няма да съдите себе си само според своите професионални постижения, но също така и по това как сте се отнесли към най-дълбоките несправедливости в света, как сте се отнасяли с хора, които нямат нищо общо с вас освен човечността си.

Майка ми, която бе много горда, когато бях приет тук, непрекъснато ме притискаше да постигам повече от другите. Няколко дни преди сватбата ми тя покани гости, на които прочете писмо, което е написала на Мелинда. По това време майка ми бе вече много болна от рак, но не искаше да пропусне още една възможност да даде съвет. Писмото завършваше с думите: "От тези, които получават много, се очаква много."

Джесика Ланг: Моментите определят съдбата

Колеж "Сара Лоурънс", 2008 г.

Бъдете тук и сега. Искам да ви насърча с цялото си сърце да видите момента, който се разгръща пред вас. Защото в крайна сметка, животът се състои от моменти. Така че не ги пропускайте, докато се лутате в миналото или предвиждате бъдещето.

Джоан Роулинг: За ползите от провала

"Харвард", 2008 г.

Защо ви говоря за ползите от провала? Просто защото провалът означаваше да изолирам несъщественото. Спрях да си представям, че съм нещо друго, от това което съм - и започнах да насочвам цялата си енергия в завършването само на работата, която беше важна за мен. Ако бях успяла наистина в нещо друго, можеше никога да не намеря воля да успея в единствената сфера, на която вярвах, че принадлежа. Бях освободена, защото осъзнах най-големия си страх - бях все още жива и все още имах дъщеря, която обожавах, имах и една стара пишеща машина и една голяма идея. И така дъното, на което бях, стана стабилна основа, върху която възстанових живота си.

Елън Дедженерис: Съветите захапват за задника

"Тюлейн", 2009 г.

Никога не следвайте пътя на някой друг, освен ако не сте в гората, където сте се изгубили и търсите пътека, по която трябва да поемете, за да се спасите. Не давайте съвети, защото това ще се обърне срещу вас и ще ви захапе за задника. Не приемайте съвети от никого. А моят съвет към вас е да бъдете верни на себе си и всичко ще е наред.

Мерил Стрийп: Времето е ваше

"Бърнард", 2010 г.

Това е вашето време и то ви се струва нормално, но нормалност наистина няма. Има само промяна, устойчивост към нея и след това по-голяма промяна.

Стив Джобс: Останете гладни! Останете неразумни!

"Станфорд", 2011 г.

Вашето време е ограничено. Не го прахосвайте да живеете нечий чужд живот! Не бъдете ограничавани от догмата - това е да живееш с резултата от мисленето на други хора! Не позволявайте шумът от чуждите мнения да приглуши вашия собствен вътрешен глас! И най-важното: имайте куража да следвате сърцето и интуицията си! Те някак вече знаят какъв или каква искате да станете! Всичко останало е второстепенно. Остани гладен! Остани неразумен! И аз винаги съм желал това за себе си. И сега, когато вие завършвате и започнете нов живот, ви пожелавам същото. Останете гладни! Останете неразумни!

Барак Обама: Непокорният дух тече във вените ви

Колеж "Бърнард", 2012 г.

Колкото и да са били трудни нещата, убедил съм се, че вие сте по-силни. Виждал съм вашата работа и страст. Виждал съм как се ангажирате и как се превръщате в рекордьори. Чувал съм вашите гласове, усилени от креативност и дигиталната наука, която за повечето от нас от по-старото поколение е неразбираема. Виждал съм поколение, което иска и дори е нетърпеливо да стъпи в забързаните води на историята и да промени тяхната посока. А именно този непокорен, можещ дух е това, което тече във вените на американската история. Това е кръвта на всичките ни успехи.

Ако искате да изиграете своята роля, ако искате да затворите тази пропаст между Америка, каквато е сега, и между Америка, каквато трябва да бъде, знайте, че ще съм до вас. Ако сте готови да се борите за тази великолепна, абсолютно простичка идея за една Америка, в която няма значение кой си и как изглеждаш, кого обичаш и какъв Бог почиташ, и в която можеш да преследваш щастието си въпреки всичко, ще се присъединя във всяка стъпка по пътя.

Днес, повече от всякога, Америка се нуждае от това, което вие, випуск 2012, можете да предложите. Америка се нуждае да се протегнете високо и да се надявате силно. Ако се борите за своето място, ако дадете по-добър пример, ако сте упорити в това, което сте решили да правите с живота си, нямам и капка съмнение, че не само ще успеете, но и че чрез вас тази нация ще продължи да е източник на светлина за мъже и жени, момчета и момичета от всеки край на света.

Кери Уошингтън: Опитът е горивото на риска

"Джордж Уошингтън", 2013 г.

Когато си тръгнете днес оттук и започнете следващия етап от живота си, можете да следвате сценария на някого другиго, да правите избори, които ще радват другите, да избягвате дискомфота, да вършите това, което се очаква от вас и да следвате статуквото. Или можете да се вгледате във всичко, което сте постигнали досега и да го използвате като гориво за рискован напредък и напишете собствената си история. Ако го направите, ще се получат невероятни неща.

Мишел Обама: Отворете сърцето и ума

"Източен Кентъки", 2013 г.

Ако сте демократ, отделете малко време да поговорите с някой републиканец. Ако сте републиканец, поприказвайте с демократ. Може би ще откриете общи неща, може би не. Но ако сте честни, с отворено сърце и ум, гарантирам ви, че ще научите нещо. А за Бога, ние имаме нужда повече от това, защото знаем какво се случва, когато говориш само с хора, които мислят като нас - затъваме в нашите разбирания, по-разделени. И става все по-трудно да се обединим в обща цел.

Опра Уинфри: Знай кой си ти

Колеж "Спелман" в Атланта, 2012 г.

Знай кой си ти. Винаги трябва да бъдете наясно със себе си и да можете да се определите. Кои сте вие и какво искате? Всеки млад човек е длъжен да има някаква визия за живота си. Дори да нямате план, трябва да гледате в някаква посока, към която сте се отправили. Място, до което искате да стигнете. Решаващо е да бъдете водач - сам на себе си. Иначе животът ще ви движи.

Трябва да намерите начин да служите. Мартин Лутър Кинг е казал, че не всеки може да бъде известен, но всеки може да бъде велик - защото величието идва от служенето. Истина е, че е необходимо да се отдадете на другите, да бъдете от значение за тях, да бъдете полезни.

Винаги бъдете отлични, изключителни. Искаме да бъдем незабравими, не да ни забравят. Това се постига, като се правят правилните неща - дори никой да не знае, че те се случват.

Рей Бредбъри: Не искам да сте сноби

Колеж "Колумбия"

Искам любовта ви да бъде голяма. Не искам да сте сноби. Правете всичко, което обичате. При това с чувство за забавление. Писането не е сериозна работа. То е радост и празнуване. Трябва да се забавлявате с него. Не обръщайте внимание на авторите, които казват: "О, Боже мой, какво дума? О, Исусе..." Това да върви по дяволите. Така не става. Ако имате внезапно секване на музата си за писане, значи е очевидно, че правите нещо погрешно. Тогава по средата на писането умът спира и казва: "Това е." Вашето подсъзнание подсказва: "Аз не те обичам вече. Ти пишеш за неща, за които не ми пука". Тогава се държиш политически или социално ангажирано, пишеш за неща, които ще са от полза. И това да върви по дяволите. Аз не пиша неща, които да са от полза за света. Започнах, за да ми е адски много забавно.

Не съм работил и един ден в живота си. Радостта от писането ме е движила ден след ден, година след година. Искам да ми завиждате - на мен и радостта ми. Излезте днес оттук и се запитайте: "Щастлив ли съм?". И ако вие се имате за писател и сте блокирали, можете да излекувате това още веднага, като спрете да пишете каквото и да е и се заемете с нещо друго. Избрали сте си грешното поприще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай