"Майкрософт" патентова уред за разчитане на мисли

"Майкрософт" патентова уред за разчитане на мисли | StandartNews.com

Технологичният гигант "Майкрософт" официално е патентовал устройство, което контролира мозъка и позволява на потребителя да управлява различни приложения, при това без да извършва каквито и да е движения. Използвайки лента за глава със специални сензори, устройството може да интерпретира неврологичната информация от мозъка и чрез нея да спести дори жестовете.

Устройството изпраща неврологични сигнали до мозъка, използвайки електроенцефалограма за разчитане и след това за управление. Освен всичко, устройството може да се учи и да знае кои сигнали наистина се отнасят към приложението и кои не. Алгоритми пък ще учат поведението на мозъка и ще използват неутронните сигнали, за да подобряват и скоростта на работа по време на употреба. Някои от елементарните операции ще бъдат кликане с мишка, натискане на бутони и всякакви други жестови показатели. "Майкрософт" заявява, че щом потребителят започне да мисли за тези действия, компютърът автоматично ще стартира своята работа

"Неврологичната информация, която се обменя в мозъка за създаването на физическо движение е практически същата, която се използва в нашето устройство. Функцията на работа много напомня на онези случаи, когато човек с ампутиран крайник продължава да използва мозъка си, за да раздвижи крайника, който така или иначе вече не е там", обясняват специалистите. И докато устройството е проектирано за абсолютно всякакви приложение, в описанието на патента "Майкрософт" споменават и видео игри, което автоматично би могло да развърже още повече ръцете на гейминг индустрията. Освен това се говори и за добавена, както и виртуална реалност, заедно с други симулатори и 3-измерен софтуер за моделиране. Приложения за контролирането на механични инструменти или роботизирани протези, също могат да използват въпросната технология, което категорично ще помогне и на медицината. През 2017 година единствената друга фирма, която обяви подобни опити, беше Фейсбук - за създаването на компютърно-мозъчна система за разчитане на сигнали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай