Маслата - еликсир за лицето

Растителните масла поддържат кожата млада

Маслата - еликсир за лицето | StandartNews.com

Продуктите от гроздови семки, тиква, соя и роза подмладяват

Екстрактът от кайсиевите ядки е идеален за чувствителна и суха кожа

Десислава Данаилова - собственик на Beauty house in


Първоизточниците на натуралната грижа за кожата се коренят още назад във времето в древния Египет. Без да имат идея и достъп до съвременните научни изследвания, египтяните са прозрели подхранващите, хидратиращи и подмладяващи ефекти от определени растителни съставки и масла. Въпреки, че много природо лечители и билкари са предавали от поколение на поколение знанията си за използването на растителните масла, някъде по пътя в годините те са отпаднали от фокус. Днес, обаче, стресът и забързаното ежедневие ги изкара и изтупа от прахта като опит да се върнем към природата и да съхраним здравето си и неизменно интересът към тях ескалира. Чрез съвременните технологии екстракцията и рафинирането на тези масла е много по-професионална и адекватна с цел да се извлече максимумът от техния мощен потенциал. Те, обаче не са обикновени масла, а са копринено леки, лесно се абсорбират и подхранват в дълбочина кожата. Разработени са така, че да са по мярка с ежедневния график на всеки. Тези скъпоценни масла имат и много други активни съставки и допълнителни хидратанти, носители, бариерни протектори и съставки задържащи влагата, както и такива с подмладяващо и регенериращо действие.

Не всички обаче са еднакви. Някои са тежки, оставяйки мазни остатъци върху кожата, докато други направо могат да я дехидратират. Екзотичните масла са диаметрално противоположни - те са храна за кожата, защото са рафинирани, леки като текстура, не образуват комедони, т.е. не запушват порите и бързо се абсорбират.
Маслата някога са ползвани

за разкрасяване, масажи, ароматерапия, но и за приготвяне на храна

Днес е известно, че екзотичните масла могат да се апликират и като основа под грим, като хидратанти, за третиране на определени кожни проблеми - остаряване, белези, акне, възрастови пигментации и други. Много подходящи са и за хората с мазна кожа. Много от тях имат повече от едно качество - полезни са за коса, кожа, нокти, а отделно е техният подобряващ настроението и успокояващ ароматерпевтичен ефект. Естествената молекулярна композиция на екзотичните масла благоприятства лесната абсорбция от кожата, доставяйки потенциални противовъзпалителни и антибактериални активи с растителен произход. Ще отбележа някои от основните действия на екзотичните масла. Те подмладяват и регенерират благодарение на високото си съдържание на есенциални мастни киселини, витамини и антиоксиданти. Някои от тях са с високо съдържание на витамин А, който стимулира клетъчното обновяване и колагеновата продукция. Витамин Е, който също много често присъства в състава им, неутрализира свободните радикали, които увреждат колагена. Повечето екзотични масла защитават от транс епидермана загуба на вода заключвайки влагата в кожата, без да са излишно мазни и тежки. Регулират и балансират продукцията на мазнина. Те имат и подхранващо, възстановяващо и защитно действие - витамините и антиоксидантите са ключови за възстановяване на вредите причинени от свободните радикали, а също подсилват кожния имунитет и допринасят за подкрепа на протекцията. Екзотичните масла са богати на витамини и антиоксиданти, гама линоленова киселина, които в комбинация подхранват, възстановяват и защитават кожата. Много от тях имат доказани ползи при третиране на псориазис, екзема и акне. Масла от гроздови семки, тиква, соя, роза се ползват от години заради хидратиращото им, антиоксидантно и ексфолиращо действие. Освен тях, обаче, в козметичната индустрия достойно място заеха и много нови екзотични масла. Ще спомена някои от тях, за да добиете по-пълна и точна представа.

Маслото, получено при студена екстракция на кайсиеви ядки, е идеално за чувствителна и суха кожа заради богатото съдържание на омега мастни киселини. Хидратира, стяга и тонизира кожата. Витамин А и Е, открити в състава на маслото, успокояват и подмладяват кожата. То е е много лесно проникващ в кожата хидратант, който подобрява нейната текстура и здраве.

Олиото от боабаб, получено чрез студено пресиране на семките и плодовете на африканското дърво, е богато на витамин А, D, E и F, както и на омега-3, 6 и 9 мастни киселини и на палмова киселина. То хидратира, бори се със свободните радикали и подобрява кожната еластичност.

Маслото от броколи е не само признато заради хранителните му качества, но е и изключително ценно за кожата. Богат източник е на витамин А и Е, омега-9 мастни киселини и полиненаситени мастни киселини. Активира колагеновата продукция, стимулира клетъчната регенерация и подобрява дермалния обем.

Масло от вечерна прима роза. Някога корените на растението са ползвани за бързо заздравяване на рани. Маслото поддържа връзката между епидермалните клетки и предотвратява транс епидерманата загуба на вода. Високото му антиоксидантно съдържание предотвратява оксидацията на клетките.

Маслото от жожоба балансира нивото на мазнината в кожата и не запушва порите. Подходящо е за третиране на акне, както и на дехидратирана кожа заради съставките, които предотвратяват транс епидерманата загуба на вода.

Слънчогледовото олио дълго запазва влагата,

защото е с много високо съдържание на витамин А и D, a също и на лецитин и олеинова киселина. То е най-ценно заради високата концентрация на витамин Е. Това го прави изкючителен хидратант. Мощните му антиоксидантни свойства също не са за пренебрегване, защитава колагеновите и еластиновите структури, има противовъзпалително и антибактериално действие.

Произход, климат, концентрация на съставките и начинът на екстракция на маслото са в основата на качествата му. Добрите продукти са органични, студено пресовани, устойчиви и високо рафинирани. Това е гарнция за ефекта от тях без да се дава възможност на нежелани съставки да навлизат в кожата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай