Мъркащо бентли за хилядарка

И Гарфийлд дефилира на изложба за котки в Японския хотел

Мъркащо бентли за хилядарка | StandartNews.com

Мейн Куун отваря врати и пази децата

Можете ли да притежавате мъркащо бентли за 1000-1500 лв? Отговорът е... да. Защото става дума не за популярната марка автомобили, а за разкошен представител на най-едрата порода домашна котка в света Мейн Куун, който носи това име. Само дето точно този котарак не се продава, но негови събратя, не по-малко красиви, могат да се купят за тази цена.

Той и още стотина разкошни екземпляра от десетки държави са представени на тазгодишната международна фелиноложка изложба за котки в събота и неделя в "Кемпински хотел Зографски". Организатори на проявата са от Българска асоциация елитни котки (БАЕК) и Асоциацията на любителите на котки - CFA. Те ще бъдат оценявани от международно жури от десет съдии от САЩ, Холандия, Финландия и Украйна. Петата фелиноложка изложба е със състезателен характер, но оттам можете и да си купите котка.

"Мейн Куун е кротка, умна и дружелюбна", казва стопанинът й, който отглежда в момента 9 такива котки гиганти. Теглото им достига до 15 кг. Името на породата Мейн Куун е комбинация от географското название на щата Мейн в САЩ, където са селектирани, и приликата им с енот, на английски "coon". Този вид котки много обичат да играят с деца, с кучета и обичат да се къпят. Без проблеми могат да се научат да отварят врати и да въртят крановете на мивката с предните си лапи. От тази порода е и най-дългата котка в света, която е записана в Книгата на рекордите Гинес с постижение от 1,23 м от носа до крайчеца на опашката.

За изложбата са подбрани представители с благ нрав, подходящи за участие, за да покажат най-добрите характеристики на породата си. Категоричното изискване е всички да са ваксинирани. На изложбата дефилират още представители на пoродите персийски, британски късокосмести, екзотик, сфинксове, абисински, шотландски клепоухи (скотиш фолд), американски късокосмести, девон и корниш рексове и бурмански. Всички участници задължително преминават през специална подготовка. Къпят ги с първокласна козметика и специфично за всяка порода фризиране.

На изложбата за първи път у нас бе представен дългокосмест японски бобтейл - живият първообраз на световноизвестния анимационен герой Hello Kitty. Най-характерната черта на тази порода котка е малката, по-скоро заешка опашка, която има само два прешлена. Породата е древна, произхожда от Япония и е високо ценена там от векове. Вярването е, че за разлика от котките с нормални опашки, бобтейлът има добър дух и носи късмет. За първи път у нас се представя и Египетски мау - свещената котка на богинята Бастет, отглеждана в древноегипетските храмове преди 4000 години. В домовете на египетската аристокрация те са били считани за членове на семейството с всички произтичащи оттук привилегии. Нейни изображения се срещат в древни папируси. На изложбата може да се види и котаракът Гарфийлд.

За любителите на мъркащите любимци, които искат да посетят изложбата, е полезна и информацията, че входът за събитието е безплатен за деца до 7 години. За деца до 14 години и пенсионери е 3 лв., а за възрастни - 5 лв. Билетите се предоставят на място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай