08:20 ч.

05.01.18

2 мин.

0

0

0

"Малката дъщеря на изгрева" изненада учените

от редактор |

"Малката дъщеря на изгрева" изненада учените

Момиченце на шест седмици умира преди 11 5000 години в Аляска. Хилядолетия по-късно неговата ДНК помага на учените да изяснят историята на заселването на американския континент, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".


Фосилизираните останки на новороденото са намерени в Аляска през 2013 г. Местната общност нарича пеленачето "малката дъщеря на изгрева". За учените находката е обозначена като USR1 - препратка към мястото, където е открита.


Голяма част от научната общност е единодушна, че първите хора, стъпили на американския континент, спадат към групи, дошли от Азия в края на последния ледников период. Те са преминали през съществувалия тогава сухоземен мост, известен като Берингия, който е свързвал Сибир с Аляска.


Учените обаче все още имат много въпроси за точната дата на пристигането им, както и за това как са населили американския континент.


Отговор на тези въпроси дават авторите на настоящото изследване от университетите на Аляска, Кембридж и Копенхаген на базата на дешифрирания геном на бебето, наречено USR1. Анализираната древна ДНК е извлечена от черепна кост.


Направеният анализ е поднесъл доста изненади на учените. Оказало се, че генетичното наследство на "малката дъщеря на изгрева" не съответства на двете известни разклонения на първите индианци, наречени северни и южни. Изследователите са установили, че пеленачето спада към неизвестна досега група, на която са дали името "древни берингианци".


"Нямахме представа за съществуването на тази популация", казва антропологът Бен Потър от изследователския екип от университета на Аляска.


Генетичният анализ е показал също, че предшествениците на всички индианци произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала с първата миграционна вълна през ледниковия период. Преди около 20 000 години техните наследници са се разделили на две групи, от които произлизат древните берингианци и останалите американски индианци.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент