Магия: Двата български лъва на свобода в Африка (ВИДЕО)

Магия: Двата български лъва на свобода в Африка (ВИДЕО) | StandartNews.com

Магически момент, написа "Дейли мейл". Два лъва - братя, които са родени и живели в България, дочакаха своите първи моменти на свобода в Африка. Цирковите артисти, Блеки и Жора се установиха в новия си дом след полет от над 10 000 мили. Красавците сародени на 7 юни 2007 г. в зоопарка на Разград, след това стават циркови артисти. Те остават безработни от 1 януари т.г., когато и в България влезе забраната да се ползват диви бозайници в цирка.

Двойката лъвове бяха спасени от фондация Born Free, която им осигурява храната, новия дом и пътните до създадения през 1990 г. върху 25 хиляди акра земя резерват "Шамуари" край Порт Елизабет. Там те ще останат до края на дните си.
"Надявам се историята им да вдъхнови хората да се отнасят към животните с уважение и разбиране", каза една от създателките на Born Free. "Тези животни свикват с новата среда и ще възвърнат някои от естествените си инстинкти", добави тя.

Както еу известно, община Стара Загора получи благодарности от Фондацията „Борн фрий" за съдействието при транспортирането на последните циркови лъвове в България - братята Жора и Блеки до резервата „Шамуари". В писмото се съобщаваше още,, че след дългото пътуване от Стара Загора, през Бургас, Лондон и Йоханесбург, осемгодишните бивши „артисти" от цирк „Балкански", най-сетне са пристигнали в своя нов дом.

В изпълнение на проекта зоопаркът настани и изхранва два месеца осемгодишните Блеки и Жора, които бяха открити край София, в двора на бивш цирков дресьор, затворени в желязна клетка с размери 2,5 м/2,5 м. Те укрепнаха и се адаптираха успешно към новия начин на живот в зоокъта на Стара Загора.

Преместването им в резервата „Шамуари" организираха експерти на дирекция „Национална служба за защита на природата" в МОСВ, със съдействието на членове на фондация „Четири лапи" и „Зелени Балкани". В пътуването си лъвовете бяха придружавани от д-р Йохан Юберт, известен като „лекаря на големите котки" от „Анимъл планет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай