09:10 ч.

30.09.17

3 мин.

0

0

0
Какво не знаем  за Октоберфест

В Мюнхен, Германия, прочутият бирен фестивал Октоберфест е в разгара си. Остават само още няколко дни, в които местни жители и туристи ще могат да опитат традиционни немски бири, вкусни бретцели, вурстове, картофи и т.н. Всички знаем, че това е истински празник на бирата и че германците знаят как да се забавляват, но около феста има и някои други любопитни подробности.


Септември или октомври?


Празникът се нарича Октоберфест, но по-голямата част от него всъщност протича през септември. Например тази година фестът се провежда от 16 септември до 3 октомври. Когато се е чествал за първи път, празникът продължил само седмица. Тази седмица действително била през октомври 1810 г., и от този момент останало името Октоберфест, дори когато продължителността и датите били леко изменени. В Германия решили, че се нуждаят от повече време за празненствата, всички обожавали този фест - най-вече заради бирата и вкусотиите, които могат да опитат там, както и заради прекрасната музика. Но решили фестът да започва през септември, защото тогава времето е по-топло и слънчево. Съответно, така е по-лесно да се привлекат повече посетители, включително и чужденци. А и не е много приятно да пиеш студена бира и да танцуваш, докато навън става все по-дъждовно и ветровито. Ако времето е по-хубаво, дори чуждестранните посетители се застояват по-дълго в Германия, а разходите им за храна, питиета и хотели, влияят положително на германската икономика. Октоберфест се посещава средно от 6,4 млн. души всяка година, пишат от liquour.com.


Празнува се сватба


Всички знаем, че Октоберфест е празник на бирата. Това обаче не е съвсем така. Когато за първи път фестът се е състоял, се е чествало нещо съвсем различно. Жителите на Германия изключително добре знаят, че по време на фестивала всяка година се отбелязва годишнина от сватбата на кронпринца на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза от Саксония-Хилдбургхаузен. Първият Октоберфест се е провел през 1810 г. в Мюнхен точно като празненство по случай сватбата. Кралското тържество включвало гощавка, танци, музика, състезания с коне - истински пир. Но не след дълго, през 1819 г., традиционните конни състезания били заменени не с какво да е, а с бира.


Отменян е 24 пъти


За над 200-годишната си история, Октоберфест е бил отменян едва 24 пъти. Причините са били най-вече войни и епидемии от холера. Изглежда нищо друго не може да победи любовта към пенливата напитка и немските традиции.


Бира, по-полезна от вода


Знаете ли, че Отктоберфест става толкова популярен в региона на Мюнхен не само от хедонистични подбуди, а от чиста необходимост? Южна Бавария е била прочута с това, че рядко имала запаси от прясна и чиста вода. Водата, достигаща до там била с отвратителен вкус и не особено полезна. За да избегнат болести като холера, чума и тем подобни, местните жители предпочитали да утоляват жаждата си с далеч по-полезната и по-вкусна бира. В днешно време вече пречиствателните станции работят много по-добре и водата, разбира се, е чиста, но празникът е все толкова популярен. Едно време дори казвали, че е било по-добре да се пие бира в името на крепкото здраве. Днес това продължава да се повтаря там - къде като шега, къде наистина.


Парис Хилтън не може да посещава феста


Богатата американска наследница Парис Хилтън не може да посещава Октоберфест никога повече. Охраната по време на празненствата е много стриктна. В шатрите с алкохол се пускат младежи над 14 г., но само ако са придружени от настойник. Често тези, които много се напиват и вършат глупости, също получават забрана за присъствие на тържествата, но случаят с Парис е друг. През 2006 г. тя се появила с предизвикателно направен dirndl - традиционна рокля за Октоберфест. И се опитала да рекламира там марка вино, без преди това да е подписала споразумение с организаторите на феста. Това предизвикало голямо недоволство и у публиката и затова на Парис Хилтън е забранено да посещава фестивала до живот.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент