Изневярата на Спасовден не се брои

Изневярата на Спасовден не се брои | StandartNews.com

Изразът: "Те ти, булка, Спасовден!" е популярен и до ден днешен. Той идва от народния обичай за лекуване на безплодие
Според народните вярвания изневярата в нощта срещу Спасовден не се брои за кръшкане. Причината.

Жена и мъж, които нямат кръвна връзка, трябва да преспят под самодивско цвете. Двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и се заемат с основната задача. Около полунощ те трябва да лежат под самодивското цвете, познато като росен, и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 ч. през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

Ако жената зачене в нощта преди Спасовден, се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Много разказчета се свързват с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва "Те ти, булка, Спасовден". Така че опичайте си акъла довечера и не пускайте вашата булка навън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай