Истории от плажа

Истории от плажа  | StandartNews.com

БГ звездите са се сблъсквали с всичко - от любов до ситуация с акули

Ако морето имаше памет, вероятно би разказало най-много истории, на които е било свидетел. Не е случайна и мисълта на Хемингуей, че всичко, което е далеч от морето, е провинция. Това действително е така: плажът и вълните са най-важната столица - тази на душата, която изведнъж се освобождава от ежедневната и целогодишна скука и е готова да се отдаде на приключения. Всеки добре познава простичкия и вълнуващ начин, по който морето ни въздейства - изведнъж ставаме авантюристи, смелчаги, готови сме да изкопчим всичко от лятото, за да ни държи ситост през идващите студени месеци. И докато преживяваме личните си истории, ето кои са най-интересните морски случки от живота на БГ звездите.

Ути в одисея като от "Челюсти"

Една от жестоките морски истории е на Ути Бъчваров. Той се срещнал очи в очи с най-страшния морски хищник - акула. За една бройка не се стигнало до ситуация, в която българските домакини да пропуснат хиляди майсторски рецепти. Ути се гмуркал във водите на Червено море и владеел съвсем положението, докато изведнъж пред очите му се изпречила триметрова акула. Дори усетил дъха й. Гледали се като герои от сапунка няколко минути - тя него, той нея. А за пръв път кулинарният корифей разбрал какво й е на храната. "Трябва да е решила, че съм прекалено мършав - прояви животоспасяваща грешна преценка. Врътна се и си тръгна", спомня си готвачът. Който пък веднага след това започнал да мисли за някакво страхотно меню с месо от акула. "Истината е, че не можех да повярвам, че ми се размина, бях замръзнал от страх", откровеничи Бъчваров. Преди да се види с голямата риба, той съзрял суматоха около лодката на водолазите. В групата, с която се гмуркал, имало и поляци. Един от тях, снажен юнак с 25 килограма снаряжение на гръб, направо си изкарал акъла от морския хищник. Изстрелял се 70 см над водата като тюлен и цопнал право в лодката. Като видял екшъна, Ути заплувал натам, без да подозира, че хищникът вече го е набелязал и тръгва направо към него. И както често става в живота, срещнали се и се разминали, този път за добро. "Все едно гледаш филма "Челюсти", но не на екрана, а на живо. Невероятно приключение беше", описва случката той. Ути си устроил пътешествие с близо 20 приятели до Червено море, за да се гмуркат и да търсят потънали кораби. А и да разгледат морския свят с очите си. Той останал силно впечатлен от флората и фауната, които видял. Даже заснел моменти от дъното на морето за предаването "Вкусно". Имал мерак да покаже как се готви на бордовата кухня на потънал кораб, но разбрал, че животинският свят долу е под абсолютна защита от закона и с пръст не може да се докосне. Пълно било с отровни риби и корали.

Страданията на младия Ламбо

В тази история има достатъчно романтика, драма и червено вино, без да се броят сълзите. Двамата нейни герои днес са живи здрави и много известни. Тогава обаче за тях са знаели единствено малцината роднини, даскали и приятели от махалата. Художникът Никола Манев е бил сигурно на осемнадесет, а големият актьор Стефан Данаилов с година-две по-малък. Когато се засекли в Созопол, Ламбо бил в криза. Не творческа, разбира се, защото тогава и екранът, и сцената били още твърде далеч от него. Източник на мъката на бъдещия майор Деянов била голямата му ученическа или може би махленска любов, която явно била решила да го изостави. Доказва го фактът, че му обещала да дойде при него на морето, но не го направила. "Стефан хлипаше и прегръщаше дамаджана вино, която така и не разбрах откъде е взел. После отпи тежка глътка и ми я подаде. От солидарност и аз направих същото и пророних сълза", връща се много години назад художникът. Двамата цяла нощ седят на плажа, пият, плачат и се утешават. Утрото ги посреща с празна дамаджана, забравили драмата на бъдещия министър на културата и готови за нови велики дела.

Пържен калкан за Сенко

За вариететните артисти открай време лятото не е сезон за почивка, а за усилена работа. Жътва, както обичат да казват селските. Отварят се баровете, атракциони съблазняват на всяка крачка из Слънчев бряг и Златните. Печелят се добри пари.

Магът Астор си спомня, че точно на морето през лятото е срещал всичките родни партийни вождове и е седял редом до Тодор Живков. Тогава играл за гостите му, а после го поканили, макар и в края на трапезата му.

В една топла вечер пък самият Сенко се появява в нашумялото "Рибарско селище" на Златните пясъци. Според сценария на програмата Астор е облечен като бог Нептун и внушително се е изправил в центъра на заведението. Всички погледи са вперени в него. В празен тиган налива спирт, запалва го и го покрива с похлупак. След миг отваря. В огромния съд се е появила риба. Огромният пържен калкан е, разбира се, за Сенко.

"От теб мезето, от мен виното", предлага величието и Астор скоро сяда на неговата маса. В този момент в заведението влиза цялото Политбюро на ЦК на комунистическата партия. Начело е Тодор Живков. "Първият радостно се здрависва с бележития ми колега. Размениха някоя приказка. Беше ми интересно да ги гледам, но в един момент Сенко изненадващо се обърна към мен и с достатъчно висок глас, така че да го чуят всички, каза:
Колеги, колеги, и те крадат и ние, само дето ние връщаме.

Замръзнах. Чудех се къде да се дена. Бях сляп и глух. Такива шеги с велможите можеше да си позволи само Сенко. За мен дори да ги чуя бе опасно", смее се Астор. И, разбира се, на Сенко му се разминало, въпреки че си позволил лукса да каже нещо подобно.

Део и "най-чистата вода"

На купонджията Део принадлежи една от най-забавните морски истории. Вечният младеж бил на разходка до остров Свети Иван срещу Созопол. Качил се на луксозна лодка с Катето Евро и Михаил Заимов. Сред пасажерите били и децата на директора на пристанището. Капитанът, с присъщата увереност на морски вълк, обещал да заведе гостите си в най-чистата част на морето. В разрез с неговия план, по същото време Део изпитал сериозен порив към големите нужди и бързо-бързо слязъл в тоалетната. Водата на кранчето обаче не работела. Део обяснил проблема на капитана, а той му отвърнал да използва кофа, пълна с дини. Део изпразнил съда, напълнил го с вода, свършил работата, а работата после изхвърлил в "най-чистата вода". Буквално в същата минута обаче децата на шефа на пристанището се затичали да се хвърлят от мостика, директно към това, дето водещият направил. Део влязъл в сложна игра на манипулации, в които се опитал да обясни на децата, че има нещо супер интересно на сушата и да вземат да погледат натам. Едва след няколко минути въздъхнал облекчено и пътуването продължило без сътресения.

Врачански бачкал за наем

Като повечето големи актьори, Калин Врачански започнал от нулата. Наложило се да изреди всички възможни тежки и бачкаторски професии в най-ранната си младост. След като се разделил с дългата си коса на абитуриентския бал, Калин навлязъл в много тежки години. Всяко лято актьорът бил на морето, не както в последните лета: с достатъчно средства, за да си прекара добре и да си позволи да кара сърф в Гърция, както и да си купи любимия му днес мотор. Вместо това му се налагало да работи като всеки студент сезонна работа: най-често като барман или промоутър. По курортите младежът, все още без да подозира, че ще дойде време, когато цяла България ще знае името му, предлагал на клиентите марки кисело мляко, борил се за всеки лев по Черноморието... Калин никога не се е срамувал от този период в живота му, но често съжалява, че не можел да си позволи забавния и весел живот, на който по-богатите му състуденти се отдавали. Щастливият миг, от който насетне той постепенно ще пробива към славата, е рекламата на "Мастика Пещера" с Андреа. Тогава Митовски и компания забелязват заложбите му и след няколко години го привикват в "Стъклен дом". Останалото е история.

Джукелова на концерт на "Стоунс"

Параскева Джукелова и половинката й, режисьорът Виктор Божинов, много обичат да пътуват. Но тъй като и двамата са работохолици, често не могат да напаснат свободното си време. "Аз съм свикнала много от летата да си ги прекарвам в компанията на приятели, обикновено на къмпинг "Градина" или някъде още по на юг, защото той е на снимки в Малта, в Москва или в друга точка на света. Затова и не обичаме да правим планове. При нас нещата се случват спонтанно", разказва актрисата.

Но един от най-хубавите им спомени не е от морето. А от Лондон, където били на концерт на "Роулинг стоунс". "Двамата с Виктор бяхме в период на изключително натоварени графици и изведнъж една сутрин се оказахме в Лондон. И беше много хубаво, защото ненадейно ти си вън от контекста на цялото напрежение, което е около теб, намираш се в Англия и си абсолютно безхаберен турист. Ние вече сме разглеждали забележителностите там, така че този път си организирахме едно абсолютно фриволно размотаване из улиците на града", спомня си Джукелов.

Любимите дестинации на известните

Калин Врачански: "Градина", "Смокиня", "Лозенец", Гърция
Камелия: Девствен и безлюден плаж, без значение къде се намира
Венета Харизанова: Бали, Слънчев бряг, Балчик
Юлиан Вергов: "Каваци"
Валери Йорданов: Иракли, Карадере
Слави Трифонов: Сен Тропе, Варна
фамилията Халваджиян: Малта и Италия
Орлин Павлов: "Арапя", "Корал"
Дичо: Синеморец
Бербатов: Слънчев бряг
Григор и Маша: Мексико
Преслава: Приморско, Слънчев бряг, Дубай
Гала: Двуседмичен средиземноморски круиз
Калин Сърменов: къмпинг в Гърция
Николета Лозанова: Сейшелите, Слънчев бряг, Дубай
Владо Карамазов: екскурзии в Далечния изток
Бойко Борисов: Обзор
Дони и Нети: Индия и Непал
Калин Вельов: "Смокиня"
Георги Христов: Гърция
Любен Дилов-син: Гмуркане в Червено море
Сергей Станишев: Созопол

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай