И бирата е антиоксидант

И бирата е антиоксидант | StandartNews.com

Ако чаша червено вино действа като антиоксидант, то халба бира има същото детоксикиращо въздействие. Причината е, че бирата съдържа дори повече витамини от В-групата и е богата на белтъчини. В пивото има много минерали Калций, Желязо, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Цинк, Мед, Манган, Селен.

Хмелът е много добър източник на флавоноиди, а много често навремето бирата е наричана и "течен хляб".
Бирата намалява риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, а високото количество на фолиева киселина я превръща в добро средство срещу анемия.

В проучвания от последните години се налага мнението, че пивото забавя и влияе върху развитието на дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Уикипедия я нарежда като третата най-популярна напитка след водата и чая. Любопитно е, че бирата изпреварва дори кафето по консумация. Заслужено е определена и като "най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света".
Първите преки химически свидетелства за наличие на бира датират от средата на 4 хилядолетие пр.н.е. и са открити при разкопки в Иран.

В Европа бирата се свързва първо с в манастирите. Според исторически данни напитката е произведена някъде през 820 г. в швейцарското абатство Санкт Гален. Абатската (трапистката) бира се разпространява бързо в Западна Европа, а днес по света има регистрирани 174 трапистки абатства, но в само 10 се произвежда бира. Шест от тях са в Белгия, 2 - в Холандия, и по едно в Австрия и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай