Гледаме онлайн телевизия в ЕС

Гледаме онлайн телевизия в ЕС | StandartNews.com

Съветът на Европейския съюз одобри нови правила, които ще позволят на потребителите, които са платили за ползване на онлайн съдържание в родната си страна, да могат да ползват същите услуги, когато посетят друга държава в ЕС без да плащат допълнителна такса. Така, ако сте платили за да гледане онлайн телевизия в България, ще може да го правите и в другите страни от ЕС.

Новите правила ще увеличат конкуренцията на пазара на онлайн услуги, като така ще се насърчат иновациите в сектора и ще се привлекат още повече потребители. Една от основните цели в стратегията за единен дигитален пазар в Европа, приета от Европейската комисия (ЕК), е именно създаването на функциониращ и устойчив цифров единен пазар на онлайн съдържание и услуги на територията на ЕС, се посочва в съобщението на ЕК.

Новите правила ще важат за всички услуги за онлайн съдържание, които се предоставят срещу заплащане. Пречките пред трансграничната преносимост на услугите се дължат на факта, че правата за предаване на съдържание, защитено с авторски права, като например аудио-визуални произведения, както и правата за спортни събития често са лицензирани на териториална основа. Онлайн доставчици на услуги могат да изберат да обслужват само определени пазари.

Новите правила ще позволят на хората, когато са на ваканция, екскурзия или командировка в чужбина, да получават законно същия достъп до онлайн съдържание, какъвто получават и на мястото, на което живеят по принцип. Това ще започне да се прилага през първото шестмесечие на 2018 г. (9 месеца след публикуване в Официалния вестник на ЕС). Все по-широкото използване на устройства като смартфони и таблети улеснява достъпа до онлайн съдържание, независимо от местоположението на човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай