08:10 ч.

17.08.18

1 мин.

0

0

0

Египтяните балсамирали мъртвите си преди повече от 6000 години

от редактори |

Египтяните балсамирали мъртвите си преди повече от 6000 години

Снимка: Туитър


Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните и на по-голяма територия, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи ДПА.


Изследване на известна праисторическа мумия, за която се смяташе, че се е запазила естествено от престоя в горещия сух пясък в Южен Египет, показа, че балсамирането е започнало 1500 години по-рано, отколкото мислеха специалистите досега. Мумията на 5600 години се съхранява в Египетския музей в Торино, Италия.


"Като комбинирахме химически анализ с визуален преглед, генетични изследвания, въглеродно датиране и микроскопски анализ на платното, потвърдихме, че ритуалното мумифициране е направено около 3600 г. на мъж на възраст от 20 до 30 години, когато той е починал", каза египтоложката Джейна Джоунс от университета Маккуори в Сидни.


Учените разкриха и използваните за мумифицирането материали - растително масло, загрята смола от иглолистно дърво, екстракти от ароматни растения и растителна захар и дъвка. С тях са напоени платовете, в които е увито тялото.


В тази "рецепта" има антибактериални съставки, използвани в подобни пропорции през пика на мумифицирането 2500 години по-късно.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент