Домашни маски за проблемна кожа

Домашни маски за проблемна кожа | StandartNews.com

Много често се събуждаме и кожата ни изглежда далеч от перфектното. Ежедневни проблеми като зачервяване, сухота и акне отнемат много време и грижи, затова не е лесно да се отървем от тях. Най-доброто решение обаче не са скъпите козметични продукти, а тези, които си намерим в кухнята.

Ето няколко достъпни решения за проблемна кожа:

Срещу мазна кожа

Мазната кожа води до зачервявания и появата на акне. Има два варианта, които биха могли да ви помогнат - банан и тиква. Бананът съдържа цинк и витамин С, които помагат за контролирането на естественото омазняване и борбата с акнето. Смачкайте цял банан и го смесете с 2 с.л. мед, плюс няколко капки лимонов сок. Нанесете на лицето и оставете да подейства за 15-20 минути. Отмийте маската с хладка вода, а след това подсушете кожата с потупвания.

Другият вариант е маската с тиква за ексфолиране на кожата, като тук медът също присъства, тъй като има противовъзпалително действие. Смесете 1 с.л. варена тиква, 1/2 с.л. сметана за готвене и 1 с.л. мед. Нанесете на лицето и оставете да действа за 15 мин., а след я отстранете с хладка вода.

Срещу зачервявания

Най-добрият помощник срещу зачервената кожа е маската с краставица и овесени ядки. Смесете 1 купичка предварително сварени (за около 1-2 мин. в предварително завряла вода) овесени ядки и половинка краставица, накълцана на ситно. Наложете върху лицето си за 20 мин., а след това измийте с топла вода.

Срещу суха кожа

Ако страдате от суха или напукана кожа, най-доброто средство е маската с авокадо и алое вера. Авокадото е богат източник на мастни киселини и витамини, които хидратират кожата. От друга страна алое верата успокоява и предотвратява възпаленията. По желание може да добавите няколко капки мед в овлажнителя си за лице, защото той е натурален такъв.

Смачкайте половин авокадо в купа. Добавете към него 2 с.л. гел от алое вера, 1 с.л. овесени ядки и 1 с.л. затоплен мед. Нанесете върху предварително почистена и суха кожа. Оставете да действа за 15 мин. и след това измийте с хладка вода.

Срещу акне

В борбата срещу акнето ще ви предложим два вида маска. Първата е маск с аспирин. Смачкайте 1-3 хапчета аспирин в малка купа, като добавите точно толкова вода, за да се превърне в сместа в нежна паста. Добавете няколко капки затоплен мед. Нанесете на проблемните зони на лицето, изчакайте да изсъхне и след това измийте.

Можете да си направите и маска със слива, която е богат източник на витамини A, C, E, K и B комплекс, а освен това в плода се съдържат бета каротен, желязо и магнезий. Подходяща е както за кожа, склонна към акне, така и за подмладяване на кожата, защото нанесен директно на лицето, плодът защитава клетките от възпаления, предизвикани от свободните радикали и предотвратява загубата на еластичност.

Използвайте пюрето от 3-4 зрели сливи, 1/2 с.л. куркума, 1 с.л. мед и 1 с.л. кисело мляко. Нанесете сместа върху кожата с масажиращи движения и след това оставяте за 10-15 мин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай