Да накажеш пирата

Да накажеш пирата | StandartNews.com

Производителите на игри отвръщат на удара

Да си признаем, на всекиго от нас се е случвало да свали нелегално филм, музика или игра. Въпреки всички мерки, които големите производители на ентъртеймънт продукти предприемат срещу нелегалното разпространение на съдържание, то все пак изтича в "свободния интернет" и бива споделяно чрез peer-to-peer програми. И компаниите идеално го знаят. Всъщност толкова им е познато, че вече дори не разчитат на класическите антипиратски мерки. Вместо това решават да използват ситуацията, за да покажат един среден пръст на всички, които се сдобиват нелегално със софтуера им. Това е нашият Топ 5 на най-оригиналните начини, по които гейм студия са решили да прецакат пиратите.

1. Злобата на стара мома
- Earthbound (1994), Nintendo

Вероятно най-известната и брутална антипиратска защита на игра е тази на това чудато RPG за конзолата SNES (Super Nintendo Entertainment System). За разлика от другите мерки, които ще видите в този списък, наказанието в Earthbound не ви пречи да играете играта. НО трудността в пиратските копия е в пъти по-голяма - десетократно повече врагове и битки на всяка крачка. Наречете го краен "Hard Mode" и се преборете с него. Ще стигнете до крайния бос и там вече няма спасение от наистина крайната антипиратска защита. Веднага щом започнете финалната битка, играта фрийзва и единственото решение е да рестартирате. Щом обаче се върнете в менюто разбирате, че целият ви прогрес е безвъзвратно изтрит. Nintendo може да имат репутация на компания за деца, но наказват пиратите с крайната злоба на стара мома (напълно заслужено, но все пак гадно).

2. Публично унижение
- Batman Arkham Asylum(2009), Rocksteady Studios

Можеш да блокираш пиратите, можеш да им развалиш гейминг изживяването, но няма нищо по-добро от старомодното публично унижение. Нужно е изключително добро планиране и изпълнение, за да накараш един пират да се разкрие публично, но когато се получи - знаеш, че си е заслужавало. Най-добрият пример за подобен гениален план е Batman Arkham Asylum от 2009 г., на Rocksteady Studios. Един от първите ъпгрейди на екипировката ти в играта ти позволява да се пързаляш, използвайки наметалото си, за да достигнеш до локации, които са били недостъпни преди това. В пиратската версия обаче този трик не работи и в един момент не можеш да продължиш историята. Не мина много време преди заблудено пиратче да се оплаче в официалните форуми и съответно - да бъде заклеймено като крадец от онлайн общността.

3. На лов за скорпиони
- Serious Sam 3: BFE (2011), Croteam

Грешка! Да бъдеш ловен от скорпион. Serious Sam 3 е забавен шутър, в който се биеш с една камара странни чудовища. Но ако си пират, едно чудовище всъщност ще бие теб. A именно огромен, ужасяващ, безсмъртен, злобен и светкавично бърз скорпион. Ако си си купил играта, никога няма да се сблъскаш с това гадно розово нещо. Но ако си решил да правиш сладурски хакерски и кракерски изпълнения, се приготви за него. Още от самото начало на играта той ще те дебне и гони, докато не можеш вече да бягаш от него. Защото си мъртъв. Защото той те е убил. Защото си крадец. Не можеш да го спреш. Не можеш да го убиеш. Единственото решение на проблема е да спреш играта и да си купиш легално копие.

4. Да стреляш с пилци
- Crysis: Warhead (2008), Crytek

Немското студио Crytek трябва да бъде признато за цар на маркетинга. Освен за наказание на крадците, тяхната изключително оригинална антипиратска мярка послужи и за реклама на шутъра Crysis: Warhead. И то напълно безплатна реклама, защото самите пирати промотираха шутъра в сайтовете за видеосподеляне, впечатлени от абсурдността на мярката и гениалността на Crytek. Какво може да е толкова готино? Няколко минути след като стартирате нелегалното копие, всяко оръжие в играта спира да изстрелва патрони. Вместо това стреляте с пилци, и то няколко различни вида, в зависимост от класа на оръжието - кокошки, петли, малки пилета и т.н. И понеже пилетата не могат да наранят никого, няма как да продължите играта. Може би Crytek са искали да изразят и социална позиция. Вместо да се избивате, както във всеки нормален шутър, нахранете света!

5. Кошмарни секссцени
- The Witcher 2: Assassins of Kings(2011), CD Projekt Red

Разработчиците на поредицата "Вещерът", полското студио CD Projekt Red, са "студио на народа". Те открито се обявяват срещу рестриктивните DRM антипиратски мерки и работят изцяло за благото на геймърите. Но това не означава, че са про-пиратско настроени. В нелегалната версия на The Witcher 2 има не една и две промени. Най-бруталната от тях е умирането на героя ви Гералт в предварително скриптираните сцени в началото на играта, над които нямате директен контрол. Определено неприятна изненада, но не и най-гадната. Виждате ли, във Вещера романсът и секс сцените са на специално място в наратива. Най-гадната антипиратска мярка в играта превръща сексапилните девойки, които вкарвате в леглото си, в... 80-годишни старици. За разлика от умирането по време на кътсцени, това не спира прогреса ви. Но все пак е впечатляващо колко часове човешки труд са вложили CD Projekt Red в кодирането и анимирането на тези сцени, само и само да втрещят пиратите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай