Борòвец е пазил пътя към София

Подаръците на Тодор Живков привличат туристи от Япония и Китай

Борòвец е пазил пътя към София | StandartNews.com

Венец от 15 крепости е ограждал Правец през Средновековието

Да се говори на българина за родното място на Тодор Живков - Правец, е все едно да говориш на поляк за Вадовице, където на бял свят се е появил Карол Войтила - бъдещият папа Йоан Павел Втори. Но днешното градче може да се похвали с далеч по-интересни факти от българската история, както се убеди и екипът на експедиция "Преоткрий България".

Този път очуканият и изподраскан "Шевролет Каптива" не ни свърши много работа, защото целта на нашия рейд, крепостта Борòвец (с ударение на второто о, което я отличава от всеизвестния курорт) е на доста непристъпно място. Както всъщност се полага на всяка крепост. Тя се намира на около 4 км северно от близкото до Правец село Разлив, на билото на възвишение с надморска височина 847,88 м, и е заграждала площ от около 4 дка. Голямата денивелация на терена прави крепостта трудно достъпна от всички страни. Резултати от теренното археологическо проучване дават нова, важна информация за изграждането на Старопланинската укрепителна система през V-VI век. Стратегическото местоположение на крепостта "Боровец"

позволявало пряка визуална връзка

към другите големи крепости в района - знаменития Урвич при село Боженица, крепостите "Острома" и "Чертиград".
Разкрита е мощна укрепителна система на крепостта, като стените са зидани от ломени камъни с различна големина, споени със здрав хоросан. В стената са открити отвори за изтичане на атмосферните води. В югоизточната част на крепостта е открит вход и правоъгълна кула. Проучена е цитаделата, където се откриват сгради, изградени от ломени камъни, както и една сграда на хоросан с по-специално предназначение.

По време на разкопките се откри голямо количество фрагменти керамика от I-во хилядолетие пр. Хр. до VI в. от н. е. По всяка вероятност в древността на това място е имало тракийско светилище, което е продължило да съществува и през римския период.

Досега са открити различни предмети от бита, фибули, стрели, оловна пластина с надпис на гръцки език, монети, каменни точила, фрагменти от бронзови огледала, оловни рибарски тежести, керамична лампа.
Въпреки че за да се стигне до крепостта, наистина трябват здрави крака, местните музейни деятели вече работят усилено, за да я превърнат в истинска туристическа атракция.

Татяна Борисова, директор на Исторически музей-Правец и ръководител на едно от проучванията на античната крепост "Боровец", успява всяка година да напомня на любителите на родната история за този обект. Това става на Петровден - 29 юни. Тогава археолозите се отчитат за новите си открития, изнасят беседи за нея и за връзките с околните крепости. След това на поляната в подножието на крепостта, където има и заслон и е достъпна за автомобили, се завихря истински събор.

С това обаче амбициите на правешките общинари далече не се изчерпват. Музеят е спечелил проект по програмата за трансгранично сътрудничество - заедно със сръбски колеги, чрез който и ще се извърши по-нататъшната консервация и реставрация на крепостта. Гвоздеят в него ще бъде "тунел на времето", който ще започва от въпросната поляна и през който туристите ще преминават, за да стигнат до самата крепост.

Миналото на района далече не се изчерпва с Боровец. В района има поне още 15 крепости и много старинни църкви, най-известната от които е тази в Осиковица. Изобщо в община Правец приоритетен отрасъл е туризмът във всичките му форми, но на най-вече културно-историческия. Защото наблизо е Правешкият манастир, Етрополският манастир, старо класно училище с оригинална възстановка на сградата и на класната стая от онова време, с експозиция на историята на селището, както и още една възстановка на хана от XIX век. Там пък има експозиция с тайния революционен комитет от времето на Васил Левски, един от най-големите комитети в България. За тези, които нямат физически сили, или просто ги мързи да изкачат стръмнините до Боровец, е достатъчно да посетят самия музей. Неговата експозиция включва археологически експонати от древността, находки, намирани при проучваните тракийски или надгробни могили, много ранни керамични експонати, големи съдове от XI пр. Хр. В Правец е

имало 5 тайни революционни комитета

Могат да се видят експонати от бита и културата на хората от Възраждането, както лични вещи на комитетските дейци.

Разбира се, не са малко и тези, които идват в Правец да поднесат цветя на паметника на Тодор Живков. Въздържаме се от всякакви политически оценки, но факт е, че интересът към колекцията подаръци, които някогашният Първи е получавал по време на своите визити в чужбина или от чуждите си гости, е голям. И не само от българи, но и от туристи цял свят - от Китай и Япония до Англия, Франция и САЩ. А посланиците на почти всички държави са минавали оттук.

В крайна сметка историята е такава, каквато е -независимо дали ни харесва или не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай