Българин печели медали с мини самолетчета

Петко Карамитев се запалил по стендовия моделизъм заради баща си-пилот

Българин печели медали с мини самолетчета | StandartNews.com

Вече трета година служителят на Летище "София" Петко Карамитев печели престижния златен медал в категорията "Пътнически самолети" на една от най-големите изложби по стендов моделизъм в Европа. Състезанието в унгарския град Мошонмагяровар (град на ветровете) повече две десетилетия събира хора от цял свят. Тази година на конкурсния форум са се състезавали участници с над 3000 модела в различни категории. Освен Петко, още един българин - Александър Валерианов, печели златно отличие в категория "Пътническа авиация". Стендовият моделизъм е изработване на мащабно умалени модели на автомобили, танкове, кораби, къщи, замъци и какво ли още не. Целта е да се постигне максимална реалност - малкият модел максимално да прилича на оригинала.

Повече от четвърт век от своя млад живот златният медалист Петко Карамитев е посветил на хобито си. И това не е случайно. Петко е израснал в семейство на авиатори. Баща му е бил командир на Ту-154 в авиокомпания "Балкан", брат му е командир на Боинг, а той самият работи на Летище "София " от 10 години. Започнал като шофьор на перонен автобус, после е работил в отдел „Управление на авиационната безопасност" и сега отново е на перонните автобуси.

Страстта на Петко към стендовия моделизъм се появила, когато бил съвсем малък. "Като всяко малко дете обичах да си играя с колички. Живяхме известно време в Дания, бях отрупан с детската игра ЛЕГО и оттам ми се запали страстта към моделиране, към създаване на разни колички, самолетчета, къщички и т.н. Дори си купих малка тоалетна от тези за куклички, кухничка с малки тиганчета. По самия стендов моделизъм ме запалиха мои съученици, като

ми подариха за рождения ден вертолет, който трябваше да бъде оцветен

бил съм някъде 4-5-и клас", споделя Петко. Той използвал обикновена четка и първите му попаднали зелени боички. Правел всякакви умалени модели, които могат да бъдат купени - на кораби, вертолети, танкове, фигурки на войничета. Тогава нямало достъп до информация, интернет, снимки и други помощни средства. И каквото видел в списанията, това правел. После се събирали с приятели по домовете и правели модели, а след това нещата станали по-сериозни. "След години човек си харесва някаква конкретна област. На мен ми хареса гражданската авиация. Една моя позната си беше харесала един самолет Боинг и ме помоли да й го направя. Направих го и много ми хареса. Така ме привлече и почнах да правя само пътнически самолети и цивилни вертолети, без бойна техника", казва Петко.

Хобито на моделиста му отнема доста време. За да се съсредоточи му трябват поне 1-2 дни, през които от сутрин до вечер сяда и изцяло се занимава с това. С всеки един модел иска да надгражда. А фантазията играе огромна роля в моделизма. Щастлив е, че среща разбиране у съпругата си Десислава, която го подкрепя в начинанието му. При изработката обикновено ползва предварително отлети от производители пластмасови форми, които се сглобяват. Според Петко най-трудната част е боядисването, така че моделът максимално да добие визията на оригинала. Най-голямата тънкост е да бъдат боядисани качествено, прави се състаряване, да не изглежда така все едно, че е излязъл току-що от завода. Като цяло Петко като почти всички моделисти, цели максимално доближаване до оригинала. Прави моделите доста раздвижени, с отворени врати, фигурки и наземна техника, която придава живот на композицията.

Петко признава, че голямата му страст е да прави пътнически самолети на „Балкан", които са летели през годините. Имал в колекцията си всички самолети, с изключение на три.

За него Ту-154 е най-красивият

и най-изящният, най-прекрасният самолет. "Той е емблематичен, като видиш силуета му, знаеш че това е Ту-154. Новите модерни самолети много си приличат, трудно можеш да ги различиш кой какъв е", казва Петко. Този самолет има и сантиментална стойност за него, тъй като баща му е бил командир именно на Ту-154. "Искам да направя Ил-14 на Български въздушни линии, когато още е било ТАБСО, ще бъде с ливрея, сребрист, красив", споделя Карамитев. Споделя, че ако не правел самолети, би моделирал вертолети или цивилни автомобили. "Влязла ми е мухата да направя една УАЗ-ка джипка от едновремешните, тъмносиня с жълта лента през нея и на нея ще пише "Народна милиция". Това е един от триковете в моделизма - да привлечеш вниманието на комисията, която те оценява на изложбите. Защото ако от 20 танка всичките са зелени, твоят дори да е много хубав, шансът да не го забележат е много голям, но когато е различен от останалите и е направен креативно, тогава със сигурност отиваш в предпочитаните модели. Всеки се старае да бъде оценен труда му" казва Петко. Някои от моделите той е подарил, други, които са доста архаични, продал, защото може да ги направи отново.

Има модели, които не бих продал за нищо на света

защото имат за мен сантиментална стойност", споделя Петко.

Експонатите си той държи на специално място, което нарича шеговито "витрина на самочувствието". Скоро си преброил грамотите и медалите, които надхвърляли 40.

В момента Карамитев участва в клуб по стендов моделизъм и правят всяка година изложби, основно във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков". Поддържат връзка с чуждестранни клубове, ходят си един на друг по изложби. Последно били в Гърция.

До месец Петко ще стане баща. Нищо чудно един ден да посвети и детето си в тайните на моделизма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай