5 начина да се обясним в любов

5 начина да се обясним в любов  | StandartNews.com

Свети Валентин е. Не всеки умее да се обяснява в любов. Най-често изобщо не можем облечем чувството в думи. Да изразиш сърцето си е майсторство, което се отдава на малцина. Най-често - на писателите. Можем само да се поучим от тези 5 брилянтни откъса.

1. Играчът на рулетка към Полина

"Сега всичко у мен е спряло. Вие сама знаете какво ме е погълнало. Нито една човешка мисъл няма в главата ми. Аз отдавна вече не знам какво става по света, нито в Русия, нито тук. Минах през Дрезден и не помня какъв беше Дрезден. Понеже нямам никаква надежда и във вашите очи съм нула, затуй говоря направо: навред аз виждам само вас, а останалото ми е безразлично. За какво и как ви обичам - не знам. Знаете ли, че вие може би съвсем не сте хубава? Представете си, аз дори не знам хубава ли сте вие, или не. Вашето сърце навярно не е добро; умът ви е неблагороден; това е много възможно. Гневите се? Какво ме интересува вашият гняв? Знаете ли вие едно невероятно нещо: аз ви обичам всеки ден все повече, а това е почти невъзможно!"

Ф.М. Достоевски, "Играчът на рулетка"

2. Никол в писмо към Дик Дайвър

"Когато ви видях за първи път във вашата униформа, си помислих - колко е красив. След това си помислих je m'en fiche* на френски и на немски. И вие си помислихте, че аз съм хубава, но това ми се е случвало и по-рано и дълго време трябваше да го понасям. Ако дойдете тук отново с това долно и престъпно отношение, което няма нищо общо с изискванията, на които са ме учили, че един джентълмен трябва да отговаря, бог да ви е на помощ. Все пак вие изглеждате по-спокоен от другите, целият мекичък като голям котарак".

* Не ме е грижа

Скот Фицджералд, "Нежна е нощта"

3. Рет Бътлър към Скарлет О'Хара

"- Дали си се досещала някога, че изпитвах към теб най-силната любов, която мъж може да изпитва към жена? Че те обичах дълги години, преди най-после да те имам? През войната често заминавах и се мъчех да те забравя, но не можех и винаги бивах принуден да се върна. След войната пренебрегнах опасността, че мога да бъда арестуван, и дойдох само за да открия теб. Толкова влюбен бях, че ако Франк Кенеди не бе срещнал смъртта си тогава, сигурно щях аз да го убия. Обичах те, но не можех да допусна да го узнаеш. Защото ти си жестока към тези, които те обичат, Скарлет. Ти приемаш любовта им и я размахваш като бич над главите им."

Маргарет Мичъл, "Отнесени от вихъра"

4. Флорентино Ариса към Фермина Даса

"...Капитанът се обърна към Фермина Даса и видя по клепките й първите искрици зимен скреж. После погледна Флорентино Ариса, усети непоклатимото му самообладание, неустрашимата му любов и го заля закъснялото прозрение, че животът е по-безкраен от смъртта.
- И докога смятате, че ще можем да продължаваме това дяволско отиване и връщане? - попита той.
Флорентино Ариса имаше готов отговор отпреди петдесет и три години, седем месеца и единадесет дни заедно с нощите им.
- Цял живот - отвърна той."

Габриел Гарсия Маркес, "Любов по време на холера"

5. Отец Ередия и Фани Хорн

" - Не се безпокойте - каза Фани сухо. - Той бълнува и не разбира нищо. Той ще умре. Та какво искахте да кажете? - попита тя.
- Аз ви обичам, сеньора. Макар че на дело нашите отношения няма да се изменят. Исках да знаете само това.
Луд ли беше? Фани го погледна изумена. Красивото му лице на светия и езически бог беше смирено наведено. Очите му гледаха кротко. Гласът му бе прозвучал с някаква неподражаема копринена мекота. О, подлец! Та нима това беше неговото същинско лице, неговият поглед, неговият глас? Какво се криеше зад тази фалшива овча смиреност, зад тази маска?"

Димитър Димов, "Осъдени души"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай