2-метрови чанове ще огласят моста в Априлци

2-метрови чанове ще огласят моста в Априлци | StandartNews.com

3D пушки подпират стена в градчето, Стунджи свири за празника

Много цвят и звук ще залеят Априлци идния уикенд. Художници и скулптори с различна пластична изказност, музиканти и танцьори ще "свещенодействат" в градчето за неговия празник - 9 май.
Тържествата започват от предния ден, 8 май, когато в читалище "Светлина" ще се прожектира филмът "Небесният покровител на България", посветен на Иван Рилски. Час по-късно е концертът на пианистката Магдалена Василева и Тодор Котопанов - бас.

Идеен вдъхновител на артфеста, който се провежда за втори път под наслов "Априлци вдъхновява", е художникът Владимир Аврамов, автор на иконата "Събор на Новоселските мъченици". Тя е изложена в манастира "Света Троица" в памет на свещениците и монахините, избити при османската атака през 1976 г. В знак на благодарност от кметството удостоили Аврамов със званието "почетен гражданин", а той пък се ентусиазирал да вдъхне повечe артистичен привкус на празника.
"Априлци е синоним на героиката и саможертвата. Но е и съвременен динамичен център на туризма и изкуствата. За да проектираме знаковата история на мястото върху днешния ден, решихме да придадем артистичен живот и пълнокръвие на класическия израз "Град на герои". Фестивалът, който организираме, е насочен към творческо експериментиране на съвременни творци върху темата за историята, непреходното и неповторимото. Форматът приобщава различни възрастови и професионални групи в изявяване на специфичната им артистична изразност - художествена и музикална", разказва Аврамов. Той е доцент и преподава стенопис във Велико Търново, освен това изписва храмове в България, Русия, Гърция.
В артфеста участват както професионални художници и музиканти, така и ученици и музикални групи, разказва още д-р Владимир Аврамов, Община Априлци много ентусиазирано подкрепя реализацията на събитието.
Миналата година фестивалът се е провел за първи път, като участие са взели проф. Йосиф Радионов-цигулка, група "Епизод", група "Мадейра", Троянска духова музика "Заедно", хор "Априлски звънчета". Тогава се събрали повече от 500 души, местни и гости на града.

Артфест "Априлци вдъхновява-2015" ще бъде във формат 3x3x3. Трима творци канят трима колеги (може и техни студенти) в рамките на три дни да експериментират в различно артистично претворяване на темата за героиката и независимостта. Куратори и участници са гл. ас. д-р Мартина Караиванова (живопис), проф. Стефан Лютаков (скулптура), Тодор Котопанов (музика).

Сутринта на 9 май ще има празнична литургия в манастира, а след това водосвет и молебен, отслужен от ловчанския митрополит Гавриил.

За по-съвременно звучене на класическия жанр "живопис" кураторът Мартина Караиванова е избрала нестандартна артформула: в доста разширени пластични граници да се усетят комплексно-сетивно вдъхновяващите обекти на Априлци. Един от най-интересните моменти ще бъде спускането на 2-метрови тонирани чанове, направени от медна ламарина от каменния мост в града. Те ще висят досами водата и когато вълните ги докосват, ще звънят. Тази синтетична инсталация е дело на Милен Джановски.

Живописецът доц. Йордан Йорданов ще изследва пейзажа и неговите експресивни трансформации , вдъхновен от възхитителната местна природа.

"На една стена на сграда, тип калкан, близо до общината, ще монтираме винил, с размери 8 на 4 метра. Като изображение представлява своеобразен 3D пространствен колаж и ще създава илюзията за пробив в стената. Композицията е курсова работа на един от студентите - Пламен Кондов. Вместо колони ще са изобразени пушки. В онези времена призивът е бил: "Продайте си нивите и си купете пушки", уточнява кметът на Априлци Бенко Вълев.
Професор Лютаков и екипът му миналата година изработват два стилизирани щъркела от метал, които красят парка на града. Този път ще творят с дърво, в комбинация с камък. Намерението на автора е за една функционална пластика, включваща елементи на визуална естетика и утилитарност. В рамките на фестивала ще се представи и отворено ателие за авторска художествена керамика.

Музиката естествено е неизменна част от тези празнични дни. "Когато ръчениците приключат, танцьорите идват в залата и слушат опера. И е някак постмодернистично - те, с народните носии, се радват на класиката. Всички са много възторжени", разказва още Аврамов.

На самия празник, 9 май, на площада ще излязат Стоян Янкулов-Стунджи и Живко Василев трио с тяхната джаз етно формация.
След това по традиция заря ще огрее небето.
В неделя ще има музикална програма с танци на състави от читалищата към общината, а после вернисаж на всички творби, сътворени по време на феста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай