100 премиери на автосалона в София

100 премиери на автосалона в София | StandartNews.com

За периода януари-август 2015 г. в България са продадени 15 209 нови коли, показва официалната статистика на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това е ръст с 12% спрямо същия период миналата година (13 583 бройки). И въпреки, че през август се наблюдава спад от 4,9% (1607 през 2015 г., спрямо 1689 през 2014 г.), който най-вече се дължи на отпускарския сезон, за първи път от много години се наблюдава възходяща тенденция на пазара. Тези цифри обаче заблуждават. За никого не е тайна, че повечето нови коли се купуват от фирми, а "обикновеният" българин "залага" на автомобили втора ръка от автокъщите. Освен това голяма част от регистрираните новите коли (между 35 и 45% според различни източници от бранша) се реекспортират в страни като Германия, Белгия, Холандия и др., където цените са по-високи. На фона на всичко това, на същия този "обикновен" българин не му остава нищо друго освен да гледа най-новите модели на картинка или по телевизията. Добре, че Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) отново организира шоу за феновете. А и се светна, че юни не е най-подходящият месец да привлече голяма аудитория. Поради тази причина за първи път родното изложение Автомобилен салон София ще се проведе този месец - от 17 до 25 октомври в "Интер Експо Център". Списъкът с премиерите ще доближи 100 модела и организаторите се надяват феновете на високите скорости да се насладят на най-мащабното изложение досега. Загадка за това дава фактът, че в столицата дебютира есенцията от последните три големи световни изложения в Женева, Шанхай и Франкфурт. Цената на билет за възрастен е 8 лв., за ученици и пенсионери - 4 лв, билет за двама възрастни и дете излиза 16 лв., а децата под 7 г. влизат безплатно. Предвидени са над 60 автомобила за тест драйв, организаторите обещават много награди и забавления.

На щанда на Citroen посетителите ще могат да се докоснат до фейслифт версии на популярните модели C4 и Berlingo. Двата автомобила дебютираха на автомобилния салон в Женева през пролетта. Моделите се отличават с освежена външност и доста новости както в интериора, така и в техниката. При C4 е налице вече безключов достъп и стартиране на двигателя, ревизирани Евро 6 двигатели, както и новата 6-степенна автоматична трансмисия.

За първи път марката DS ще бъде представена официално пред българската публика именно на автосалона. На щанда ще дебютират новият DS 4 Crossback и новият DS 5. Първият модел е за клиенти, които търсят обещание за приключения в града и извън него. DS 4 Crossback има с 30 мм по-висок клиренс от новия DS 4 и е оборудван с мощни двигатели. Флагманът DS 5 се предлага с най-новите бензинови и дизелови двигатели на групата PSA с мощност от 120 до 210 к.с.

Новият 308 GTi ще бъде звездата на щанда на Peugeot. Върховният хотхеч идва директно от изложението във Франкфурт. Посетителите ще могат да видят 308 GTi в новия и експлозивен червен цвят Ultimate Red и във версията с 270 к.с. Дебют в България ще направят също така новият Peugeot 108, новият Peugeot 208, който се отличава с по-спортен и по-класен дизайн от предшественика си, както и новият Partner Tepee в най-високото си ниво на оборудване Outdoor.

След кратка пауза Suzuki се завръща на автомобилното изложение с впечатляващо портфолио. Присъствието на японската марка ще премине под темата "Ново начало" Представителят на Suzuki у нас ще заложи на перфектния баланс между 2 градски автомобила - Celerio и Swift, и 2 забележителни SUV модела - Vitara и S-Cross. Автомобилното изложение в София ще е дебютна сцена за новата Vitara с 6-степенна автоматична скоростна кутия.

Гордостта на Renault в София ще бъде новият луксозен седан Talisman, чиито продажби у нас ще започнат в началото на 2016 г. На щанда на марката ще дебютират също Renault ZOE с новия R 240 електрически мотор, както и Kadjar. Nissan ще бъде представен на изложението с компактния концептуален хечбек Sway, който дебютира на салона в Женева тази година. Dacia ще бъде представена от новия Duster, само няколко седмици след премиерата му във Франкфурт.

Обновеният Avensis ще дебютира на щанда на Toyota. Моделът се предлага във варианти седан и комби, оборудван е и с нови двигатели. Премиера ще отбележи и обновеният Auris, включително и хибридният му вариант. Lexus пък ще представи IS200 с турбокомпресор. Двигателят е същият 2,0-литров от NX, но по-мощен до 245 к.с. и с 10 Нм повече максимален въртящ момент. Автоматичната предавателна кутия е 8-степенна, заета от 2015 Lexus RC F.

Големият хит на баварската марка ще бъде новото поколение на Серия 7 (G11), чийто контролер iDrive предлага първата в света система за управление с жестове - BMW gesture control. Флагманът на компанията е оборудван и със система за паркиране с дистанционно. На щанда на BMW в София ще бъде и новото поколение на компактния SUV модел Х1. Марката MINI пък ще бъде представена от второто поколение Clubman, вече с конвенционалните 4 странични врати.

Няколко впечатляващи премиери очакват посетителите на щанда на Ford. Безспорният хит ще бъде култовият Mustang, който ще се продава в Европа за първи път от над 50 г. Посетителите ще имат възможност да разгледат и другите ярки спортни звезди на марката - Fiesta с 1.0 EcoBoost двигател и мощност 140 к.с., и Focus ST. Флагманът на Ford - изцяло новото Mondeo, също ще бъде в София, както също така новите семейни ванове C-MAX и S-MAX и SUV моделa Kuga.

Родните фенове на Opel ще видят новото поколение Astra веднага след Франкфурт. Моделът е с 200 кг. по-лек спрямо предшественика си и за първи път ще бъде оборудван с 3-цилиндров мотор с мощност 105 к.с. Дебют ще направи и новата Corsa. Ще бъдат показани още Adam Rocks с полуавтоматичната предавателна кутия Easytronic 3.0, Mokka, Insignia и Zafira с новия дизелов двигател с мощност 170 к.с., Meriva и лекотоварните Vivaro и Combo.

За първи път след световната си премиера във Франкфурт новият Jaguar F-Pace (първият SUV модел на прочутата британска марка) ще бъде показан пред публика и то не къде да е, а в София. Феновете ще видят и изключителния и уникален модел Maserati MC12. Българският производител "Литекс Моторс" пък ще представи предпремиерно за Европа луксозния SUV бранд Haval на китайския производител Great Wall Motors Company.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай