"Звездата на смъртта" може би е пълна с вода

"Звездата на смъртта" може би е пълна с вода | StandartNews.com

Най-малкият от спътниците на Сатурн - Мимас, може би крие под повърхността си океан от течна вода. Откритието на астрономите е публикувано вчера в сп. Science. Спътникът популярно е наричан "Звездата на смъртта", тъй като поразително прилича на бойната станция на Дарт Вейдър от сагата "Междузвездни войни".

Водна маса под повърхността е една от хипотезите, които биха обяснили странното движение на малката луна, която се "клати" по орбитата си около планетата, заобиколена с пръстени, обяснява изследователят Радван Таджедин от университета Корнел. Друга версия е, че ядрото на Мимас не е сферично, а продълговато, и формата му е в конфликт с външната форма. 

Осцилацията на спътника е силно необичайна за размерите му, обясняват учените. Тя не може да бъде обяснена със сблъсък с астероид, парче от който е влязло в луната и е изменило масата й и съответно движението според гравитацията на Сатурн. Този сблъсък е причинил обаче кратера, който придава невероятната прилика на Мимас със Звездата на смъртта. 

Изследователите наблягат на факта, че все още не са доказали неоспоримо, че под повърхността на спътника има океан, а само че това е една от най-вероятните хипотези за странното поведение на небесното тяло.

Мимас не е първият спътник в Слънчевата система, който може да я съдържа. Около Сатурн обикалят Енцелад и Титан, за които е почти сигурно, че крият водни маси под повърхността си, а доказано вода има на спътниците на Юпитер Европа, Ганимед и Калисто.

Течната вода е ключово условие за развитие на живот, какъвто го познаваме, затова астрономите търсят знаци за нейното съществуване на близки и далечни небесни тела. При подходящите условия бихме могли да открием извънземен живот именно на такива места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай