Web търсачка ни следи чрез личните камери

Web търсачка ни следи чрез личните камери | StandartNews.com

В канадската web-търсачка Shodan се появи нов раздел, в който потребителите могат да гледат видеото от частните web-камери, поставени в домовете на хората и на други места, пише kaldata.com

Търсачката автоматично намира включените към Глобалната мрежа уеб-камери с отворени портове. Ако към порта е възможно включване без парола, а камерата работи, то тя незабавно се индексира и попада в Shodan. До този режим в Shodan може да се стигне чрез раздела Explore и оттам могат да се изберат уеб-камери без пароли, с име и парола - admin admin, с пароли дадени от производителя, които никога не са променяни и други, предупреждават специалисти.

В повечето случаи за транслирането на видео се използва RTSP (Real Time Streaming Protocol) протокола. Много потребители не знаят и не се сещат, че информацията от техните камери без проблем попада в Интернет. Многобройните анализи по кибербезопасност показват, че в света има милиони подобни устройства.

Много експерти предупреждават, че вече е възможно съвсем лесното проникване в личното пространство - в стаите на частните сгради, в офисите и дори в болниците. С помощта на търсачка и вече инсталираните уеб-камери може да се види буквално всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай