Всемогъщият Евън

Всемогъщият Евън | StandartNews.com

Компаниите за играчки се бият пред вратата му, но крие фамилията си

Малчуганът изкарва по 1,3 млн. долара годишно с домашни клипчета

Полезни или вредни са смартфоните и таблетите за децата? Забавя ли глобалната мрежа развитието на хлапетата? Специалистите категорично казват "да". Родителите обаче доста често се възползват от "бавачката" под ръка и оставят децата си да се забавляват с техниката на големите. Малчуганите от детската градина нямат проблем да сърфират в нета и да си търсят любимите песни и клипчета в Youtube. За мнозинството каналът е забавление. Но малцина успяват така да осребрят присъствието си в него, че да засрамят всеки голям бизнесмен. 10-годишният Евън успя да спечели седемцифрена сума от мрежата. Ето как.

Мрежата го е направила всемогъщ и има способността да влезе във всеки един дом и да спечели всяко едно дете. Кой е нашият герой? Едно обикновено на пръв поглед момче от САЩ, което е с азиатски корени, все още е далеч от пубертета - тази година навърши 10 г. И най-важното - страшно обича да си играе с нови неща. В последното се крие разковничето в неговата история.

Евън обожава да му носят всеки ден нова играчка, а татко му Джаред да прави домашни видеоклипове. Един ден Джаред запечатва разопаковането на поредната придобивка на наследника си. Годината е 2011 г. Нещата стават ей така, за да може Евън да се похвали пред приятелите си. Семейството качва клипчето в Youtube и го забравя, докато един ден Джаред не се сеща за него и решава да види дали някой му е обърнал внимание. И остава със зяпнала уста. Видеото, което на пръв поглед не представлява нищо особено и не претендира да е новия "Трилър", с който Майкъл Джексън промени музиката, е събрало стотина набори на Евън. Следва ново, а последователите вече стават хиляди. Първоначално обаче семейството просто се забавлява. В купона се включва и по-малката сестра на Евън Джилиън. Един ден обаче на таткото му просветва, че заигравката с малчуганите

може да носи и пари

За тази цел си има и копче в Youtube. Джаред го включва и посещенията започват да носят печалба. В началото хиляди, но днес те се оценяват на чисти 1,3 млн. долара на година, които влизат в семейната каса от "Гугъл". Не е зле, нали? Но всеки цент е заслужен, защото Евън и роднините му привличат на година 1,2 млрд. зрители с клипчетата си, които текат в специален канал.

Естествено, не закъсняват и договорите с фирми за играчки. Таткото обаче ги подписва много внимателно, за да не попаднат в техните лапи. Освен това така и държи репутацията на Евън като момче, което

не си играе с боклуци

"Той е още малък и не може да осъзнае какво е 1,2 млрд. души аудитория. Но вече усеща, че е специален, след като хората го спират на улицата, а децата го познават", казва Джаред. Семейството обаче пази ревностно фамилното си име и го крие от милионите си почитатели. Таткото не пожела да го разкрие дори пред "Файненшъл таймс" и други сериозни медии. Той е убеден, че така е по-добре за всички. В този свят има прекалено много хора, които не биха се посвенили да посегнат и на дете. Макар и то да е Всемогъщия Евън. Днес малчуганът има стотици последователи в различни страни и континенти, рядко обаче те са толкова успешни като него. Джаред обаче не е циция и разкрива своята рецепта за успеха:

1. Постоянен поток от клипове

Семейството поддържа три канала в You tube и всяка седмица пуска по едно ново видео във всеки от тях. Така се поддържа интереса в почитателите. Някои от клиповете са спонтанни с играчка, а други добре обмислени. За тях се търсят места за снимки, реквизит и костюми. "Публиката вече започна да търси качество", признава Джаред.

2. Познаване на аудиторията

Това е един от ключовите моменти, за да можеш да привлечеш публика. Изненадвай ги всеки път, за да направят най-важното нещо - да се абонират! Това е екстра, към която всеки се стреми. "Тук сме малко улеснени от способността на Евън да бързо да намира общ език с всеки. Децата гледат на него като на близък приятел", казва таткото. "Говорим с родители, които твърдят, че децата се обръщат към него именно като нашия приятел Евън", допълва майката.

3. Прегръдка с младостта

Тук се крие другата голяма тайна на Джаред. Той също обича играчките. Затова и няма търпение Евън да ги отвори. "Самият аз като дете бях луд по "Лего", комикси, видео игри", признава бащата. Затова винаги се старае клиповете да изглеждат така, че все едно са направени от дете. "Не само игричките привличат внимание, а свежарският вид на клиповете ни. От тях струи ентусиазъм", твърди Джаред.

4. Ползата за зрителя

Всеки може да направи клип и да покаже хобито си или своите страсти, но зрителите трябва да намерят и нещо полезно, за да те гледат втори път. "Само това може да те накара да споделиш видеото с приятелите си в мрежата. В последно време станахме много внимателни, защото родителите разчитат на нас. Те се страхуват, че децата им могат да попаднат на нещо лошо. Ние се стараем те да бъдат спокойни, че в каналите на Евън това няма как да се случи. Все пак гледаме на нещата и с техните очи", казва Джаред.

5. Бъдете уникални

Това е най-трудното, но и най-ценното. Не се страхувайте да се откроявате от тълпата. Успехът на "Evan tube" се крие и в чара на самия главен герой. Но той не би направил нищо сам, ако до него не е семейството му. Всеки си има своя роля и я изпълнява. "Подобно на много хора и аз винаги съм мечтал да работя това, което най-много ми харесва. Дори и в най-смелите си мечти обаче не съм вярвал, че това хоби ще се превърне в работа", завършва таткото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай