16:00 ч.

05.06.18

2 мин.

0

1

0

Впрегнаха роботи да събират дългове

от Стандарт |

Впрегнаха роботи да събират дългове

Изкуствен интелект разговаря с кредитополучателя по телефона и анализира как да го накара да си върне задълженията


Събирачите на дългове в Китай използват изкуствен интелект, за да издирват задълженията от общо 1.3 трлн. юана (200 млрд. долара), които се формираха в кредитния сектор в страната.
Хиляди онлайн фирми, свързващи частни кредитори с хора, нуждаещи се от пари, се появяват в цялата страна през последните 5 г. Но множеството скандали превърнаха тези заемодатели в мишена на регулаторите и бяха закрити в последните 12 месеца, тъй като беше въведен контрол върху отпускането на заеми, а лицензите станаха задължителни, съобщават китайски медии, цитирани от money.bg.
Огромните задължения и нуждата от тяхното събиране създадоха вълна от стартиращи фирми, които използват новите технологии, за да се опитат да възстановят забавените заеми.
"Използването на онлайн дълг е много високo, но правителството наблюдава внимателно само банковата система. Това се превърна във възможност за стартиращи фирми с напреднала технология да се позиционират на този пазар", обяснява Чери Шен, изпълнителен директор на базираната в Шанхай група за събиране на дългове Ziyitong и бивш мениджър в Citigroup и ANZ Bank.
Ръководената от нея компания наскоро стартира платформа с изкуствен интелект, за да помогне за възстановяването на просрочените кредити на около 600 агенции за събиране на дългове и повече от 200 кредитори, включително Alibaba Group и Postal Savings Bank of China.
Системата търси информация за кредитополучателите и техните приятели в интернет, а след това се свързва с кредитополучателя по телефона, използвайки робот за разговора, който се записва и анализира чрез алгоритъм. След това се определя фразата с най-голяма вероятност да принуди лицето да върне заема. Системата се свързва и с приятели на длъжника и ги моли да предадат спешността на плащанията.
Така се отчита 41% успеваемост за големите клиенти с просрочия до 1 седмица, в сравнение с 20% чрез традиционните методи за събиране на подобни дългове. Ziyitong планира да разшири системата, включвайки и заеми, които не са платени за по-дълги периоди от време.
Друг стартъп за събиране на дългове - Yigou, стартира мобилно приложение, което позволява на агентите за събиране на вземания да търсят хиляди индивидуални записи за дълга и да избират случаи, опростявайки връзките между кредиторите и колекторите. Компанията може да определи и местоположението на някои кредитополучатели, за да помогне на агентите да ги проследят.
"Технологията стана много важна в тази индустрия", отбелязва Уен Йонг, изпълнителен директор на компанията. Много онлайн кредитори са принудени да създадат собствени отдели за събиране на дългове поради нивото на неплатения дълг в сектора.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:46 · 05.06.2018
сeга пък нова сeляния:
впрeгнаха!
до сeга бeшe алкохолизъм: тапа, запуши, отпуши....
сeга животновъдство:
впрeгнаха, разпрeгнаха
а има и анатония на човeшкото тяло:
на крака, на корeм, на нокти, на очи, на колeнe, на ръцe, на пъпа, на главата....
просташки жаргон от тъпи рeдактори
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент