Vivaldi хвърля ръкавица на Google Chrome

Vivaldi хвърля ръкавица на Google Chrome | StandartNews.com

Екипът от софтуерни разработчици начело с бившия шеф на "Opera Software" Йон Вон Тецнер пусна финален вариант на браузъра "за хората" Vivaldi. Приложението, което ще могат да ползват потребителите, се отличава с широка функционалност. Версията на Vivaldi, която бе представена миналата седмица, включва промяна на разположението на адресния ред и панел за табове, функция за групиране на табовете, както и функция за бележки. Новият браузър поддържа функцията "горещи клавиши" и управление с жестове, но тези възможности са налични и при останалите браузъри, които в момента са на пазара.

Външният вид на Vivaldi много напомня този на Opera до версия 12 включително, т.е. преди замяната на енджина Presto с WebKit. Наличен е обичайният панел за бърз достъп, на който се разполагат най-често посещаваните сайтове и кутии със сайтове.

Потребителите ще могат да създават отделни експресни панели и да ги именуват по свое желание и усмотрение.
Създателите на Vivaldi обещават да разширят функционалността на браузъра, като отчитат желанията на потребителите.
Освен минималистичен външен вид, Vivaldi прави работата в интернет малко по-приятна. Така например, рамката променя цвета си, когато се посети друг сайт - fossBytes е със син цвят, Google е в оранжево, а Kaldata има зелен цвят. Празната страница показва фирмения цвят на Vivaldi - ярко червено.

Новият браузър стана пряк конкурент на Google Chrome, който е на върха сред браузърите. Vivaldi пък е така проектиран, че може да използва разширенията на Google Chrome - нещо, което го прави много привлекателен за потребителите.
Vivaldi все още се намира в начална фаза на развитие и е оптимизиран за работа с трите най-популярни десктоп платформи: Windows OS, Linux OS и Mac OS X. Интерфейсът му наподобява доста начина, по който изглежда Opera, и включва подобно "Speed Dial" меню, в което да виждате списък с най-използваните от вас страници в интернет. Интересното е, че потребителите ще могат да комбинират няколко отделни раздела в един, като така да ги групирате по идентична тема, над която работите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай