Вечер на Космоса и авиацията ще се проведе в Руския културен център в София

Вечер на Космоса и авиацията ще се проведе в Руския културен център в София | StandartNews.com

Вечер на Космоса и авиацията ще се проведе днес в Руския културно-информационен център в София. Организаторите са подготвили специална научно-практична програма за посетителите. Гостите ще могат да изпълнят симулиран полет на първия български авиосимулатор „Фотоника".

Пред БНР Явор Киряков - управител на Университета за деца, обясни: „В училищата се набляга само на теория, а извън училище - само на практика. От Университета за деца и с цялото събитие се стараем да направим тази връзка. Ще гледаме филма „Космос", ще има и доста обяснения на експериментите, които ще направим на сцена... В неформалното образование се стараем да внедрим повече практика, повече експерименти. При нас много от децата знаят, че ще станат учени, преди дори да са влезли в същинския университет, защото вярват в себе си и са убедени, че това, което обичат, е тяхното бъдеще".

Недислав Веселинов – председател на Авиационно-космическия форум и проектант на авиосимулатора „Фотоника", посочи: „Направихме тестови полети преди да го пуснем за широката публика. Първият летец-изпитател беше баба ми на 85 години. Човек е в реална кабина и има реални копчета. Самата симулираща програма е така създадена, че да отразява реалността. Искаме този симулатор да обучава бъдещи пилоти".

Веселинов обясни какви мисии ще бъдат давани по време на днешната симулация: „Ще могат да кацат, ще има бойни мисии. Най-младият ни участник беше на 6 години, който от 3-4 път започна да каца без проблем".

Събитието е за всички възрасти, каза Веселинов. Той подчерта, че искат да изградят и планетариум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай