В Калифорния сглобяват невиждан самолет гигант

В Калифорния сглобяват невиждан самолет гигант | StandartNews.com

Зад колосалния проект стои Пол Алън, един от съоснователите на "Майкрософт"

Летящата крепост "Рух" ще издига сателити за изстрелване в орбита

Започна сглобяването на най-големия самолет в света, наречен на митичната огромна хищна птица Рух от арабския средновековен фолклор. Гигантската машината с невиждани досега размери в самолетостроенето се създава по програма на компанията "Стратолонч".

Зад проекта стои Пол Алън, които е съосновател на "Майкрософт" и един от най-богатите хора в света, отбелязаха някои медии.

Самолетът "Рух" ще има шест двигателя. Той ще служи за изстрелване на сателити на голяма височина във въздуха. Самолетът ще има размах на крилете 117 м, а максималното тегло на излитане е 544 т. Машината ще носи за изстрелване във въздуха сателити, тежащи над 6 т. На височина 10 км те ще се отделят от самолета и ще бъдат извеждани в орбита с помощта на ракетни двигатели.

Очаква се първият полет на "Рух" да стане през 2016 г., а първите сателити, които той ще изнесе в небето, за да излетят от там в орбита, ще се случи през 2018 г.

Новината за сглобяването на новия супер самолет бе разпространена, след като всъщност строителството му отдавна е в усилен ход. Това показаха и публикувани от специализираното издание "Авиейшън уик" впечатляващи снимки на самолета гигант. Те са направени в технологичните халета на "Стартолонч" в Мохаве, щата Калифорния в САЩ.

Ан-225 губи титлата, но остава в "Гинес"

Сглобяваният в Калифорния самолет гигант "Рух" ще отнеме титлата на създадения още през 80-те години на миналия век в Съветския съюз Ан-225 "Мрия" като най-голям самолет в света. Този самолет от серията "Антонов" е построен в Авиационно-техническия комплекс "Антонов" в съветска Украйна, който и досега продължава да произвежда авиотехника. Максималната товароспособност на "Мрия" е 275 тона, с което той е най-тежкотоварният летателен апарат, строен някога. Неговите шест турбореактивни двигателя създават обща тяга от 1 377 kN, което го прави най-мощният самолет на Земята. Размахът на крилете на този самолет е 88,4 метра, а теглото при заредено гориво - 540 тона. Диаметърът на фюзелаша му е 19 метра. Максималният товар на втория по товароспособност самолет Ан-124 "Руслан" е 150 тона. В момента има само един-единствен Ан-225.

"Мрия" е проектиран и конструиран да пренася съветската космическа совалка "Буран". Впоследствие обаче е изоставен поради липса на средства. Години престоява на международното летище в град Гостомел. След това самолетът е основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен "първи" полет. В следващите години той се използва от украинската компания "Авиолинии Антонов" основно за изпълняване на поръчки за превозване на извънгабаритни и тежки товари.
Поради засиления интерес към услугите на самолета украинското правителство взема решение за създаването на втори екземпляр. През ноември 2004 г. Ан-225 е записан в книгата на Световните рекорди на Гинес с 240 рекорда.

Птицата Рух напада Синдбад мореплавателя

Птицата Рух (от арабски и персийски rokh) e митична птица от древните арабски фантастични приказки. Тя е огромна и размахът на крилете й се описва като способен да закрие цялото слънце. На много рисунки и показват как носи в ноктите си слонове. В Близкия изток се смятало, че тази гигантска птица обитава Китай, а в самия Китай мислили, че тя живее в Мадагаскар и близките около него острови. Рух е хищна птица, обикновено бяла на цвят. Най-известното й споменаване е в "Хиляда и една нощ", където по време на петото пътешествие на Синдбад Моряка, когато тя напада и унищожава целия екипаж на кораба, отмъщавайки за унищожаването на нейното яйце.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай