В бъдещето с BMW i8

В бъдещето с BMW i8 | StandartNews.com

Екологичният звяр на баварците привлича като магнит погледите на околните

Гледам и не вярвам на очите си! Това наистина ли не е прототип? Да не би да съм скочил 5-10 години в бъдещето с машина на времето? Върви ли? Новото баварско чудо BMW i8 не само върви, а направо лети! Хората така го зяпат, че не спирам да се чудя дали нещо не е наред. Не, всичко си е окей. Дори с мен. Спортното купе се усмихва с хитрите си лазерни фарове, усмихвам се и аз зад волана му. Като малко дете, получило мечтаната играчка за рождения си ден.

i8 привлича като магнит хорските погледи, дори на тези, които не са BMW маниаци. Той е не само хубав, а много красив. Не само бърз, а много бърз. Може би не на всеки му харесва, но на мен да, и още как. Това не е само уникална кола. Тя изразява виждането на баварската компания за бъдещето на автомобилите. Което ме кара да бъда спокоен. Макар че по време на краткия тест драйв по родните пътища бях доста неспокоен - както зад волана, така и на седалката до шофьора, когато караше колегата журналист. Всъщност, не неспокоен, а с толкова много адреналин в кръвта, сякаш всеки миг ще се пръсна на малки парчета и зарея из Вселената.

Спирам с лиричните отклонения и минавам по същество. i8 e plug-in hybrid (първият такъв за баварците) и втората екологична рожба на BMW след i3. Корпусът на футуристичното купе е от алуминий и карбон, благодарение на което е не само здрав, но и много лек - 1490 кг. Външният му вид е убийствен, запазил е много от чертите на беемветата. Отваряш големите и тежки врати тип "пеперуда", "лястовица", "гилотина" или както предпочитате, и влизаш в салон, в който лъха на прототип. Само фирмените лостчета и бутончета издават серийно производство. Преобладаващите цветове са бяло, черно, сиво и синьо (коланите са ярко сини!). Поради високите прагове си мислех, че влизането ще е трудно. Може би бях повлиян от клипче на британски колега, който бе описал стъпка по стъпка начина да влезеш в салона. Бе преиграл. "Вмъкването" е лесно, просто трябва предварително да си наясно как да го направиш. Тъй като i8 е с 2+2 места, отзад могат да се поместят спокойно само две малки деца или две джобни гаджета. Багажникът е също малък, но стига за сак и каса бира. Голямото табло пред водача променя цвета си според режима на каране - в стандартен е син, а в спортен - червен, като виртуалният спидометър става оборотомер. На централния панел е 8,8-инчовият дисплей ConnectedDrive, който тук може да показва работата на хибридната система. Там се изобразява и картината от камерата за задно виждане и всичко друго, познато от BMW.

i8 се задвижва от електромотор с мощност 131 к.с. и 1,5-литров трицилиндров бензинов турбо двигател с мощност 231 к.с., съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Максималният въртящ момент в комбиниран цикъл е 320 Нм, а само на електрическа тяга - 250 Нм. Сумарната мощност е 363 к.с. Максималната скорост е ограничена на 250 км/ч. Само на ток автомобилът може да вдигне 120 км. Аз успях до 90 км, за повече не ми стигна пътят. Ускорението от 0 до 100 км/ч при спортен режим става за 4,4 сек. При безконтактовото стартиране на двигателя колата потегля само на ток и се задвижват предните колела. Усещането е супер, макар че това не е първият plug-in hybrid, който съм карал. Да го изпиташ зад волана на BMW обаче си е друга работа. На околовръстното карам в средната лента и в най-лявата ме настига друг "баварец". Май беше тройка, но това няма значение. Важното е, че шофьорът се ухили до уши и направи одобрителен знак с вдигнат палец на дясната си ръка. Карахме така около двеста метра, онзи не спря да цъка с език и да се радва. Дадох газ и го оставих да се захласва и по задницата на i8. При всяко по-чувствително подаване на газ запасът на ток, който при пълно зареждане на батерията стига за 37 км, започва бързо да намалява. При липса на ток се включва бензиновият двигател, разположен в задната част, който задвижва и задните колела. В спортен режим се чува яко ръмжене от ауспусите, непривично за 3-цилиндров двигател. Разбрах обаче, че тук има трик - ръмженето се получава от съчетание между настройките на изпускателните тръби и изкуственото усилване звука на двигателя чрез озвучителната система на колата.

На кого му пука? На мен адски много ми харесва! Поведението с висока скорост в завоите е страхотно, динамиката - също. Което няма как да изненада никого. На ток и с пълен резервоар i8 може да измине общо 600 км, разходът на гориво е 2,1 л/100 км. С колегата нахвърлихме 7 на 100, но доста го настъпвахме. Всъщност, в спортен режим на шофиране зареждането на батерията става по-бързо. За същото се грижи и спирането - колкото е по-интензивно, толкова повече се пълни зарядът на батерията. Пълното й зареждане от мрежата става за около 3 часа. И тогава се измъквате от къщи, стартирате тихия двигател (жената и съседите не се будят) и потегляте накъдето ви видят очите. Базовата цена на BMW i8 e 126 000 евро и ако ги имах, нямаше и за миг да се замислям.

Верният приятел SEAT Leon X-Perience

Испанският производител на автомобили SEAT влиза в групировката Volkswagen, а немците обичат да правят практични коли с прекрасни офроуд качества. Примери много. Към тях вече се присъедини и SEAT Leon X-Perience, който е вторият модел след Altea Freetrack с висока проходимост в историята на испанската марка. Като практичен човек винаги съм харесвал комбитата, а след 3 дни зад волана на това "лъвче" не ми се разделяше с него.

След дебюта си през 1998 г. и доскоро, SEAT Leon бе изключително само хечбек с 5 врати. В третото поколение на модела обаче палитрата бе разширена - появи се тривратката Leon SC, както и комбито ST. През октомври 2014 г. в Париж бе показан и Leon X-Perience 4Drive, който дебютира в България наскоро. В основата му лежи комбито ST, а чертите му са заимствани от по-малкия брат SEAT Ibiza ST. Външният му вид е много готин. В профил изглежда доста стремително, а погледнат отпред - дързък, за което допринасят стреловидните фарове и трапецовидната радиаторна решетка. Клирънсът в новата версия на Leon е увеличена с 27 мм в сравнение с основната, което допринася за прекрасното поведение при офроуд шофиране. Качеството на пластмасата в салона е на много високо ниво, има кожа, алкантара, алуминий. Линиите са изчистени. Воланът е кожен и голям, а седалките ми паснаха идеално, което при мен често е голям проблем. Стоя по-високо, отколкото в други комбита, и това допринася за по-добрата видимост. Отзад мястото е широко и трима възрастни се чувстват удобно, без да се ръгат с лакти или да си удрят главите в тавана. На таблото пред водача се изписват данните от бордовия компютър, като пробег, среден разход на гориво, външна температура, час, включването и изключването на старт/стоп системата и др. От лявата му страна е оборотомерът, в който е и показателят за нивото на гориво в резервоара. Вдясно пък е спидометърът с вграден датчик за температурата на двигателя. Централната конзола е леко обърната към шофьора, което подчертава, че той е централната фигура в салона. Още в базовия вариант е 5,8-инчовият сензорен екран на мултимедийната система. Бутоните са големи, което помага за управлението. Може да свържете телефона си чрез блутута и да отговаряте на повиквания чрез натискане на бутона на волана или да пускате през тонколоните любимата си музика, която сте качили на устройството.

Предимството на Leon X-Perience е големият багажник. Обемът му е 587 литра, който нараства до 1470 литра при сгънати задни седалки. В последния случай може да пренасяте предмети с дължина 2,5 метра, което си е супер яко.
Всички достъпни двигатели са с турбокомпресори и непосредствено впръскване на горивото, както и със старт/стоп система. На теста имах удоволствието да се насладя на много икономичния 1,6-литров дизелов двигател, чийто разход е само 4 л/100 км смесен цикъл. Моят бе 5, като двузонният климатик работеше постоянно. Двигателят е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, а максималната му мощност е 110 к.с., което според мен е достатъчно. В нито един момент не изпитах колебание при изпреварване, тягата е достатъчна. На пътя автомобилът стои много добре, сцеплението е прекрасно благодарение на 4х4 задвижването. В момента изключителният вносител на SEAT у нас Аутотехника ООД предлага модела на промоционална цена от 42 569 лв. с ДДС. Макар да се очаква повечето купувачи на Leon X-Perience да са корпоративни клиенти, автомобилът със сигурност ще се хареса на практичните и семейни хора. Той има градско излъчване, но високопроходим характер и на дълъг път в него ще се чувствате прекрасно.

Верният приятел SEAT Leon X-Perience

Испанският производител на автомобили SEAT влиза в групировката Volkswagen, а немците обичат да правят практични коли с прекрасни офроуд качества. Примери много. Към тях вече се присъедини и SEAT Leon X-Perience, който е вторият модел след Altea Freetrack с висока проходимост в историята на испанската марка. Като практичен човек винаги съм харесвал комбитата, а след 3 дни зад волана на това "лъвче" не ми се разделяше с него.

След дебюта си през 1998 г. и доскоро, SEAT Leon бе изключително само хечбек с 5 врати. В третото поколение на модела обаче палитрата бе разширена - появи се тривратката Leon SC, както и комбито ST. През октомври 2014 г. в Париж бе показан и Leon X-Perience 4Drive, който дебютира в България наскоро. В основата му лежи комбито ST, а чертите му са заимствани от по-малкия брат SEAT Ibiza ST. Външният му вид е много готин. В профил изглежда доста стремително, а погледнат отпред - дързък, за което допринасят стреловидните фарове и трапецовидната радиаторна решетка. Клирънсът в новата версия на Leon е увеличена с 27 мм в сравнение с основната, което допринася за прекрасното поведение при офроуд шофиране. Качеството на пластмасата в салона е на много високо ниво, има кожа, алкантара, алуминий. Линиите са изчистени. Воланът е кожен и голям, а седалките ми паснаха идеално, което при мен често е голям проблем. Стоя по-високо, отколкото в други комбита, и това допринася за по-добрата видимост. Отзад мястото е широко и трима възрастни се чувстват удобно, без да се ръгат с лакти или да си удрят главите в тавана. На таблото пред водача се изписват данните от бордовия компютър, като пробег, среден разход на гориво, външна температура, час, включването и изключването на старт/стоп системата и др. От лявата му страна е оборотомерът, в който е и показателят за нивото на гориво в резервоара. Вдясно пък е спидометърът с вграден датчик за температурата на двигателя. Централната конзола е леко обърната към шофьора, което подчертава, че той е централната фигура в салона. Още в базовия вариант е 5,8-инчовият сензорен екран на мултимедийната система. Бутоните са големи, което помага за управлението. Може да свържете телефона си чрез блутута и да отговаряте на повиквания чрез натискане на бутона на волана или да пускате през тонколоните любимата си музика, която сте качили на устройството.

Предимството на Leon X-Perience е големият багажник. Обемът му е 587 литра, който нараства до 1470 литра при сгънати задни седалки. В последния случай може да пренасяте предмети с дължина 2,5 метра, което си е супер яко.
Всички достъпни двигатели са с турбокомпресори и непосредствено впръскване на горивото, както и със старт/стоп система. На теста имах удоволствието да се насладя на много икономичния 1,6-литров дизелов двигател, чийто разход е само 4 л/100 км смесен цикъл. Моят бе 5, като двузонният климатик работеше постоянно. Двигателят е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, а максималната му мощност е 110 к.с., което според мен е достатъчно. В нито един момент не изпитах колебание при изпреварване, тягата е достатъчна. На пътя автомобилът стои много добре, сцеплението е прекрасно благодарение на 4х4 задвижването. В момента изключителният вносител на SEAT у нас Аутотехника ООД предлага модела на промоционална цена от 42 569 лв. с ДДС. Макар да се очаква повечето купувачи на Leon X-Perience да са корпоративни клиенти, автомобилът със сигурност ще се хареса на практичните и семейни хора. Той има градско излъчване, но високопроходим характер и на дълъг път в него ще се чувствате прекрасно.

Новата Astra вече и с 1,4-литров турбо мотор

Пълното име на новия двигател на Opel е 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo. Той ще дебютира в новата Astra на Международното автомобилно изложение във Франкфурт (IAA) през септември.
Четирицилиндровият двигател с принудително турбо пълнене и директно впръскване с централно разположени инжектори ще се предлага с 2 максимални мощности - 125 и 150 к.с. Този изцяло алуминиев агрегат е технологично свързан с представения наскоро 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo, известен от Opel ADAM и Corsa. На практика, новият 1.4-литров четирицилиндров мотор е по-голям брат на еднолитровия, трицилиндров, високо оценен от пресата след въвеждането му в ADAM ROCKS и в новото поколение на Corsa. И двата са членове на така нареченото семейство малки бензинови мотори - група високотехнологични агрегати с работен обем под 1.6 литра. Те имат ключова роля в най-голямата двигателна офанзива в историята на Opel, която включва представянето на 17 нови двигателя в периода от 2014 до 2018 г.
Двигателят постига максималния си въртящ момент 245 Нм изключително рано, като максималното ниво е налично в диапазона 2000-3500 об./мин. Той предлага перфектната комбинация от удоволствие от шофирането и висока ефективност. Според предварителните данни, мощният турбо мотор със Start/Stop система ще изразходва по-малко от 4,9 л. бензин на 100 км в комбиниран цикъл. Така той ще превъзхожда по качества дори двулитрови агрегати и ще може да ги заменя във всички нива на мощност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай