"Умни" обувки

"Умни" обувки | StandartNews.com

Мислите си, че основната и единствената цел на обувката е в това кракът ви да се чувства удобно и топло в нея? Подобна представа е доста остаряла. В днешно време дори маратонките и чехлите са "умни" и функциите им са доста по-богати.

За зареждане на смартфон

По-голямата част от смартфоните не могат да се похвалят с батерия, която издържа много време. Заради многото функции и екрана с голям диагонал те трябва често да се зареждат. Това може да стане и чрез маратонката InShoe Wonder, която произвежда ток по време на разходки или джогинг. Генерирането на електричество става чрез технологията Galinstan на компания InStep Nanopower. Става дума за специална течност, която по консистенция напомня на живак. При външно физическо въздействие тя започва да произвежда енергия, която помага за зареждането на мобилни устройства чрез безжична връзка.

С GPS навигатор

No Place Like Home са първите в света обувки, които ви показват посоката, когато се разхождате. Ако, разбира се, първи им "кажете" къде смятате да отидете. В тези обувки има вграден GPS модул, който определя положението на човека в пространството. А в предната им част са разположени светодиоди - зеленият цвят показва правилната посока на движение, а червеният - погрешната. Преди да излезете навън, само указвате чрез смартфона си крайната точка на пътуването ви и обувките стават навигатор.

За музика

Маратонките Sneaker Speaker със сигурност ще се харесат на тези, които обичат да радват компанията на открито с шумна музика. В тях, разбира се, няма място за касета или друг носител на музикална информация, а само тонколони. За плейлиста отговаря мобилният ви телефон, който се свързва с тях чрез Wi-Fi или Bluetooth.

Ортопедична

ForceShoe е за тези, които искат да направят походката си правилна и уверена. В началото технологията е разработена за хора, прекарали инсулти или счупвания на краката. С течение на времето обаче и останалите хора започват да ги носят. ForceShoe има няколко датчика, които могат да определят проблемите при ходене - неправилно положение на краката, голям натиск върху определени места и т.н. За всичко това обувката "съобщава" на собственика й, за да може той да коригира походката си. ForceShoe се използва също така и от спортисти и треньорите им, за да могат всички движения на атлета да бъдат докарани до съвършенство.

За спортисти

За спортни цели обаче е най-добре да се използват специални маратонки. Като Adidas Adizero f50, снабдени с микрочипа miCoach SPEED_CELL, който се намира в подметката. Той измерва скоростта на движение, честотата на мускулните съкращения, ускорението и спирането, а също така броят на крачките и дължината им. Всички тези данни помагат на спортистите и треньорите им да определят ефективността на тренировките и физическата форма на атлетите, както и да планират бъдещите занимания.

За крос и разходки

Маратонките Lechal съчетават 2 разнообразни устройства - фитнес гривна и GPS навигатор. Създадени са за тези, които не могат да си представят сутринта без крос. Те дават данни за пробяганото разстояние, изгорените калории и сърдечния ритъм. Освен това контролират маршрута на бягане, който може да бъде зададен отрано или само да се посочи крайната точка. При наближаване на кръстовище например, едната маратонка започва да вибрира и следва да тръгнете в тази посока.

Адаптивни

Изборът на идеалната обувка е труден. Дори едва ли съществува такава - винаги се налага да правим компромис, макар и малък, с удобството. Adidas обаче обещава в бъдеще да ни избави от това. Маратонките Adidas 1 ще са адаптивни, т.е. ще могат да се разширяват и свиват в различни места, в зависимост от теглото на човека и интензитета на ходенето му. Те имат вграден микропроцесор, който сам определя нивото на свиването на подметката и регулира твърдостта й за максимален комфорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай