Учени възпроизведоха „Мона Лиза” с милион генномодифицирани бактерии

Учени възпроизведоха „Мона Лиза” с милион генномодифицирани бактерии | StandartNews.com

Учени от университета в Рим използваха генномодифицирани бактерии, за да създадат миниатюрни произведения на изкуството - „Мона Лиза" на Леонардо да Винчи и портрети на Алберт Айнщайн и Чарлз Дарвин, съобщи в. „Дейли мейл".

Екипът е модифицирал бактерията Е. коли - същата, която причинява хранителни отравяния, така че да съдържа протеина протеорходопсин, характерен за океански бактерии, които реагират на светлина. Те го поставили в камшичето на бактерията, за да бъде тя по-активна и да плува по-бързо в зони с повече светлина.

Движението на бактериите след това образува портретите. Учените прожектирали негатив на ренесансовия шедьовър върху плоскост с бактериите и те се струпали в тъмните части. В сходен експеримент бактериите, образували портрет на Алберт Айнщайн, се прегрупирали, за да „нарисуват" Дарвин.

Учените се надяват, като контролират големи популации от миниатюрни клетки, един ден да могат да създават микроскопични транспортни средства и дори да принтират триизмерно с помощта на бактерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай