Китай извежда в орбита изкуствена Луна до 2020 г.
Еврокомисарят Мария Габриел: На Европа й липсват 300 хил. киберспециалисти


13:05 ч.

07.10.18

1 мин.

0

0

0

Учени възпроизведоха „Мона Лиза” с милион генномодифицирани бактерии

от редактор |

Учени възпроизведоха „Мона Лиза” с милион генномодифицирани бактерии

Учени от университета в Рим използваха генномодифицирани бактерии, за да създадат миниатюрни произведения на изкуството - „Мона Лиза" на Леонардо да Винчи и портрети на Алберт Айнщайн и Чарлз Дарвин, съобщи в. „Дейли мейл".


Екипът е модифицирал бактерията Е. коли - същата, която причинява хранителни отравяния, така че да съдържа протеина протеорходопсин, характерен за океански бактерии, които реагират на светлина. Те го поставили в камшичето на бактерията, за да бъде тя по-активна и да плува по-бързо в зони с повече светлина.


Движението на бактериите след това образува портретите. Учените прожектирали негатив на ренесансовия шедьовър върху плоскост с бактериите и те се струпали в тъмните части. В сходен експеримент бактериите, образували портрет на Алберт Айнщайн, се прегрупирали, за да „нарисуват" Дарвин.


Учените се надяват, като контролират големи популации от миниатюрни клетки, един ден да могат да създават микроскопични транспортни средства и дори да принтират триизмерно с помощта на бактерии.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент