Тихият звяр на Lexus

Тихият звяр на Lexus | StandartNews.com

Хибридът NX 300h носи безкрайно удоволствие, рискувате да ви завидят

Ако някой ви каже, че хибриден автомобил не си струва, сигурно никога не карал такъв. Или пък обича да натиска газта до дупка, без много да се интересува както за разхода на гориво, така и за сигурността на пътниците в колата и тази на околните. Хибридните автомобили не са за всеки. Те имат по-особена мисия - не само допринасят за това да не дишаме толкова мръсен въздух, но и учат. Най-вече на отговорност. Разбира се, всичко зависи от задкормилното устройство. Тези коли са също много удобни и практични, а в случая с Lexus NX 300h и толкова технологично напреднали, че свят да ви се завие.

Външността на напълно новия за Lexus модел, с който японската компания навлиза на доста конкурентния пазар на компактните кросоувъри, лъже. Радиаторната решетка на тестовия автомобил, който бе от ниво F Sport Premium със задвижване на четирите колела, създава впечатление, че ще подкарам някакъв див и ръмжащ звяр. Усещането адски много се засилва от раздутите арки на калниците. Разбира се, като голям привърженик на хибридното задвижване и поради факта, че много пъти съм карал такива коли, няма как да се хвана на този "номер". NX 300h ме грабва веднага не само с вида си - адски симпатичен, вдъхващ пълно доверие. В интериора луксът изобилства - като се започне от кожата, суперкачествените материали и усещането, че влизам в спортен автомобил. Което не е никаква изненада за премиум марка като Lexus. Впечатли ме малък детайл - светлините на тавана между шофьора и пътника до него имат сензор и се включват само с малко движение на ръката. Никакво безспирно лутане в тъмнината в търсене на бутона. Невероятно удобно и практично. Колата има също така панорамен покрив през цялото купе, което внася нотка романтика по време на пътуването.

Хибридните модификации са една от най-силните страни на Lexus. В конкретния случай тя се състои от 2,5-литров бензинов двигател с мощност 155 к.с. (210 Нм максимален въртящ момент) и два електродвигателя. Приоритетът е върху предната ос - нейният електромотор (143 к.с. и 270 Нм въртящ момент) е два пъти по-мощен от задния (68 к.с. и въртящ момент 139 Нм), и бензиновият двигател също ги задвижва (чрез вариатор). Тази високоефективна хибридна система възпроизвежда максимална мощност от 197 к.с. при комбиниран разход на гориво на NX 300h AWD едва 5,1 л/100 км и CO2 емисии само 117 г/км. Да се похваля - при изминати 320 км по време на теста бордовият компютър отчете среден разход от 6,4 л/100 км, като се има предвид, че карах често по магистрала със 140 км/ч.

Разпределението на въртящия момент се извършва от сложна електроника, изключително в автоматичен режим. Шофьорът може да повлияе върху този процес отчасти, като избере режим на движение - EV (само електрическа тяга), Eco, Normal или Sport. Електронният "мозък", разбира се, взима под внимание желанието на шофьора, но веднага след като установи, че запасът на батерията е малък, включва бензиновия двигател. Разбира се, с малко опит зад волана, в града доста често може да се движите само на ток. Хитрината е в това да натискате плавно педала на газта, да отнемате газ когато се движите по прав път или по-наклон. Всъщност, в тези случаи, както и при натискане на спирачка, колелата връщат енергията в електромоторите. Имаше моменти, при които в продължение на 4-5 километра се движех само на ток със скорост 70 км/ч. Работата на цялата хибридна система може да наблюдавате на 8-инчовия цветен дисплей. Ако смятате, че на NX 300h му липсва мощ при изпреварване, това съвсем не е така. Като дадете повече газ, кросоувърът вдига рязко обороти и маневрата е успешно осъществена. Тук също има хитрости, които бързо научавате в процеса на каране - как точно да натиснете педала на газта, че да не изпаднете "в дупка". Лично аз пък избрах при тази маневра, да включвам на режим спорт, което, поне за мен, е по-удобен вариант. По-магистралата залагах на адаптивния круиз контрол, който е съчетан с функция за предотвратяване на сблъсък. Накратко - автомобилът започва сам да спира при засичане на кола в лентата пред него (на какво разстояние да стане това може да зададете вие). Когато се дръпнете в най-лявата лента, колата ускорява сама до предварително зададената скорост на движение.

В Lexus NX 300h са вградени множество иновативни технологии - система за следене на мъртвата точка, система за предупреждение при излизане на заден ход, първата за марката безжична система за зареждане на мобилни телефони, първата за Lexus изцяло нова система Remote Touch Pad със сензорно управление, система Panoramic View Monitor с 4 цветни камери, осигуряващи 360-градусов обзор от птичи поглед и др. За тези, които не могат да си представят дори пътуването без мобилен телефон, автомобилът разполага с Wi-Fi рутер за достъп до интернет, който е поместен в подлакътника.

Lexus NX 300h определено е за тези, които поставят на първо място удоволствието от шофирането. Той е тих, отзивчив, харчи малко при разумно каране и събира погледите на околните. Освен това салонът е достатъчно просторен да побере петима възрастни, без да се налага тримата отзад постоянно да се блъскат с лакти. В багажника пък може да сложите две детски колички и няколко пътни чанти. Кой е казал, че няма кротки и послушни зверове?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай