Tesla Model 3 - кралят на електроавтомобилите

Tesla Model 3 - кралят на електроавтомобилите | StandartNews.com

Цената му в САЩ ще бъде само 30 000 долара, зареждането е безплатно

Поредният електромобил на американската компания Tesla получи официалното име Model 3. Изглежда като обикновен седан, без нищо излишно. Дори цената от 35 000 долара е напълно демократична. Освен това тази кола може би ще стане най-важната в историята на електроавтомобилите.

За да разберем защо този модел напълно променя пазара, достатъчно е да хвърлим поглед върху настоящата гама на Tesla - двуместен роудстър за 100 000 долара и разкошен седан за 70 000 (Model S). Това са автомобили, произвеждани в ограничен тираж, които запълват определена пазарна ниша. Въпреки това компанията изпълни поставените си цели, като през 2013 година продаде 23 000 автомобила Model S. Само за пример ще споменем, че само в САЩ японската компания Toyota продаде толкова от моделите си Camri за първите 20 дни на годината. Но за 35 000 долара. За мнозина фенове на колите това са никакви пари. Може би именно това е последната бариера, която отделя електромобилите от попадане в общия поток.

Тук е добре да си припомните, че цените на Nissan Leaf също не са особено високи. Mitsubishi i-MiEV пък може да си купите, ако няколко години икономисвате от цигари. Ще сте напълно прави, ако решите да заложите на някои от тези два автомобила, с едно изключение - инфраструктурата. Как ще зареждате Leaf или i-MiEV? В нашата българска действителност - адски трудно. В Америка обаче тези автомобили се зареждат с включването на кабела в гаража на дома. А в Германия зарядни станции за електромобили се намират под път и над път. Освен това достъпният пробег за Leaf или i-MiEV е не повече от 60 км с едно зареждане, така че много по-далеч от дома си няма да заминете. По принцип това е приемливо за 90% от собствениците на автомобили, особено за тези, които всеки ден пътуват само в града. Когато обаче съседът ви веднъж в годината обикаля цялата страна, везните започват да се накланят не във ваша полза. Model 3 обаче може да измине два пъти по-голямо разстояние от своите също толкова нескъпи конкуренти. Собствениците на моделите Tesla също не могат да разчитат на зарядни станции на всеки ъгъл, но това вече се променя. Компанията вече има 102 станции Supercharger в цяла Северна Америка, където батерията на колата може да се зареди напълно за 20 мин, при това безплатно.

Tesla обещава до края на годината да осигури същото за 80% от населението на САЩ. Собствениците на тази марка ще могат да карат от едното крайбрежие до другото, като безплатно зареждат автомобилите си. Разбира се, докато стане това, ще изтече още вода, но може би ще е по-лесно да намерите зарядна станция на Tesla, отколкото такава на Leaf или i-MiEV на всеки 60 километра.

Сега си представете, че вместо да продава по няколко хиляди скъпи и разкошни седани годишно, компанията ще лансира десетки хиляди електроавтомобила, достъпни за обикновените хора. Коли на ток с възможен пробег до 120 с едно зареждане са също така хибридните версии на Honda Accord или Volkswagen Passat например, но при тях трябва да плащате и за гориво. Електроавтомобилите ще станат по-привлекателни за средностатистическия потребител и Tesla ще има повече мотиви да запълни пустите участъци със свои зарядни станции. Не трябва да се забравя и това, че компанията разкри технологията на патентованите си батерии за всички желаещи, така че в близко бъдеще и други автомобилни марки може да пуснат на пазара напълно електрически автомобили.

В света на колите стилът е също толкова важен, колкото и инфраструктурата. Потребителите ценят практичността, затова 20-годишната популярност на всъдеходите и кросоувърите е напълно обоснована от страха за странични ефекти на прекалено изнежените миниванове. Как това повлия върху електромобилите! Може сами да си отговорите, като погледнете някои такива коли. Ако ги сравним с публикуваните наскоро снимки на това как ще изглежда Model 3, ще видим, че няма база за сравнение. Дори реалният модел да не изглежда така, дизайнът на Tesla - изящен, стилен, красив, със сигурност ще остане.

Няма никакво съвпадение в това как компанията достигна до този модел. В началото бе Roadster - пъргав, но не най-удачен опит да се направи достоен автомобил. След това се появи Model S - изискан и доста добре развита кола, която стана автомобил на 2013 г. в анкетите на няколко авторитетни издания. През цялото това време Tesla строеше зарядни станции, които съществено вдигаха лоялността на обикновените автомобилни собственици. Основата вече е поставена. Инфраструктурата се разширява. Марката стана известна на всички. Компанията вече може да пуска и домакински прибори и да се нареди до други прочути марки в този сектор. Model 3 трябва да стане кралят на масовия пазар на електромобилите. Задачата да се пребориш с бензиновите коли е толкова трудна, колкото усвояването на Марс. Но създателят и шеф на Tesla - Иън Мъск, добре знае, че достъпният и практичен електромобил ще стане за хората на XXI век това, което достъпният и практичен бензинов автомобил на Хенри Форд стана за тези през ХХ век. Намеците към Model T са очевидни. Форд не е изобретил автомобила, но до 1908 г., когато Model T слиза от поточната линия, четириколесните безконни екипажи вече са добре известни на хората. Тогава тези автомобили са адски скъпи за средностатистическия човек, да не говорим какво е състоянието на пътищата. Няколкото автомобила, сновящи из Америка, работят на всичко - от бензин до ток, дори и на пара.

През 1927 г. последният Model T слиза от конвейера в завод Dearborn в Мичиган. Той попада в свят, където пътищата се строят за автомобилите, а бензин има в цялата страна. От Ford Model T са продадени милиони бройки и конкуренцията, която възниква като отговор на успеха на Хенри Форд, също има своето място. Малцина са тези, които помнят какво направи Model T за света. Със сигурност обаче ние ще разказваме на внуците си как Model 3 промени нашия свят.

Lexus NX 300h вече е в България

Новият Lexus NX 300h вече официално е у нас. Хибридът на японците хвърля ръкавицата на конкуренцията в изцяло новия за тях сегмент на SUV със среден размер и предизвиква наложилите се вече модели BMW X3, Audi Q5 и Mercedes GLK. От официалния представител на Lexus у нас вече приемат поръчки, а най-нетърпеливите ще могат да са сред първите в Европа, седнали зад волана на новия NX 300h, чиито доставки за Европа започват през октомври. Освен това българските купувачи ще разчитат на едни от най-атрактивните цени на модела в ЕС. У нас базовата версия на Lexus NX 300h с предно предаване се продава срещу 79 950 лв. с ДДС, а цените на модела със задвижване на четирите колела започват от 84 950 лв. с налога.

Дори и най-достъпните версии на новото SUV на японците се предлагат с доста сериозно количество екстри и оборудване. Базовият Lexus NX 300h е с цвят металик, LED фарове с автоматично регулиране, Start/Stop бутон за двигателя, премиум аудиосистема "Pioneer" и 8-инчов цветен тъчскрийн, Wi-Fi с възможност за включване на 5 устройства, двузонов автоматичен клиемтик, кожен спортен мултифункционален волан и др. Паралелно автомобилът предлага и най-голямо багажно пространство сред конкурентите от 555 литра при версиите без резервно колело. Задвижването на NX 300h е поверено на комбинацията от бензинов двигател със 155 к.с. и електромотор със 143 к.с.

Ладите повече от BMW-тата

Любовта на българина към съветските автомобили не отслабва. Или поне това показва статистиката на МВР за регистрираните у нас коли. Така например се оказва, че автомобилите с марка ВАЗ, които КАТ води на отчет, към момента са общо 150 663. В същото време количеството на руските машини е по-голямо от друга любима у нас марка - BMW. Регистрираните в България "баварци" към 1 юли т.г. наброяват 132 982. Реално обаче ладите водят заради огромното количество стари возила, които все още използваме. Според статистиката най-много автомобили от руската марка има на възраст над 20 години - 133 509, докато BMW-тата в тази категория са 43 925. При всички останали класове, а също и при по-младите коли, "баварците" изпреварват руските машини и то значително. Подобна тенденция се наблюдава и при автомобилите с марки "Trabant" и "Smart". Източногерманските мъници в движение у нас са 8050, докато набиращите сериозна популярност за градска кола в последните 7-8 години смартове са 1967 и все още отстъпват по брой на трабантите.

Германските автомобили са любими на българите, показват още данните на МВР. От първите 10 места по популярност у нас първите 4 и общо 6 са за немските коли. В десетката влизат още две френски и по една италианска и руска марка. Общо в България пък са регистрирани малко над 3.769 млн. пътни превозни средства, сочи още статистиката на КАТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай