Телефонните номера изчезват до 5 години

Телефонните номера изчезват до 5 години | StandartNews.com

Разговорите по интернет напълно ще заместят далекосъобщенията

Днес няма човек в България, който да няма или поне да знае как изглежда телефонът. Технологията позволи телекомуникационните средства да се променят до неузнаваемост само за 5 години. Но със сигурност рядко се замисляме какво представлява това устройство, което носим в джоба си.

Изобретяването на телефона става възможно благодарение на усъвършенстването на електрическия телеграф. Често се спори кой е създателят на телефона, тъй като редица учени и изобретатели участват в този процес. Ранната история на телефона все още не е изяснена и е пълна с противоречия, твърдения и контратвърдения, които стават още по-объркващи от многобройните дела по установяване на патент. Патенти в крайна сметка са дадени на Александър Греъм Бел и Томас Едисън.
През следващите години телефонът, получил популярност като конструкция и масово приложение, е изобретен през 1876 г. от шотландския учен Александър Греъм Бел, професор в Бостънския университет. Първите думи, предадени по телефона от Александър Бел, са до съседната стая, където се намирал помощникът му, Томас Уотсън.

Но как е ставало предаването на телефонния сигнал? Днес не се замисляме, защото знаем, че сателитите са тези, които на практика ни свързват. Но в началото не е било така.

Телефонната централа е телекомуникационното устройство, което е предавало телефонен сигнал от даден апарат на друг и осигурявало връзката между тях.

Телефонните централи се появяват в началото на XX век, след като абонатите на телефонните мрежи в големите градове нарастват като брой и се налага организация на свръзката между тях. Първи се появяват ръчните телефонни централи (наричали ги още номератори).

Днес телефонни централи няма, а скоро съвсем не на шега е възможно да изчезнат и телефонните ни номера. "В следващите 5-10 години никой няма да използва телефонни номера, за да проведе телефонен разговор", съобщава вестник The Copenhagen Post и допълва, че "интернет профилът или имейл адресите ще заменят нуждата от запомнянето на поредица от числа".
"Телефонните номера вече изчезват и ще бъдат пълна отживелица в следващите пет години. В близко бъдеще хората ще получават обаждания пред своя профил в Мрежата или на имейлите си", коментира Торбен Рюне, телекомуникационен анализатор в консултантска компания.

Според Рюне смартфоните дотолкова са се развили и мрежите за пренос на данни са така напреднали, че скоро интернет връзката ще бъде стабилна колкото всяка далекосъобщителна мрежа.

"Технологично е възможно телефоните да бъдат премахнати още сега. Единствената причина промяната да не се е състояла все още е, че индустрията трябва да приеме определени стандарти за кодиране на личните данни", пояснява експертът Николас Фредериксен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай