Symantec откри нов шпионски софтуер

Symantec откри нов шпионски софтуер | StandartNews.com

Водеща компания за компютърна сигурност съобщи, че е открила един от най-сложните компютърни вируси.

Symantec заяви, че вирусът, наречен Regin, вероятно е създаден от правителство и е бил използван в продължение на шест години срещу редица цели по света.

След като се инсталира на компютър, той може да краде пароли или да възстановява изтрити файлове, предаде Би Би Си.

Най-много засегнати компютри има в Русия и Саудитска Арабаия.

Symantec сравнява Regin с шпионския вирус Stuxnet, който сериозно забави ядрената програма на Иран. Но Regin е по-съвършен от Stuxnet, според експертите на компанията.

"Напомнящият Stuxnet вирус се занимава със събиране на информация, наричат го най-хитрият вирус в света, негова цел са руски и саудитски телекомуникационни компании", пише Financial Times.

"Компанията заявява, че вирусът, може би, е управляван от една от западните спецслужби", продължава вестникът. "В някои отношения тя е по-съвършена програма от вируса Stuxnet, който бе разработен от хакери, работещи за правителствата на САЩ и Израел през 2010 година за подкопаване на иранската ядрена програма", пише изданието.

Symantec отбелязва, че вирусът е поразил главно келекомуникационни компании и интернет доставчици в Русия, Саудитска Арабия, а също и в Мексико, Ирландия и Иран.

По какъв начин вирусът удря корпоративните мрежи, засега експертите не са изяснили. Но те смятат, че Regin дава възможност да се подслушват разговори по мобилните телефони на големите световни оператори, а също и да се преглежда електронната поща на сървърите на компанията Microsoft.

"Може би наблюдаваме работата на някоя западна спецслужба", смята експерт на Symantec. "Понякога след вируса не остават практически никакви следи. Понякога "инфекцията" изчезва напълно веднага след като я забалежите. Това показва с кого си имате работа", предполага експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай