Стивън Хокинг: "Божията частица" може да унищожи Вселената

Стивън Хокинг: "Божията частица" може да унищожи Вселената | StandartNews.com

Бозонът на Хигс, наречен "Божията частица", има потенциал да унищожи Вселената, обяснява проф. Стивън Хокинг в най-новата си книга "Стармус: 50 години на човека в Космоса". При много високи енергийни нива квантовата частица може да стане метастабилна и да предизвика "катастрофичен вакуумен разпад", който да унищожи времето и пространството.

Извадката от книгата на великия учен предизвика лавина от апокалиптични прогнози в жълтите медии по света и у нас. Краят на света обаче далеч не е толкова близо, поне що се касае до Хигс-бозона. За да стигне до опасното състояние на метастабилност, частицата трябва да бъде подложена на енергийни нива от над 100 млрд. гигаелектронволта. Това изисква ускорител на частици, подобен на Големия адронен колайдер, с размери по-големи от планетата Земя. "Не ми се вярва такъв да бъде финансиран в сегашния икономически климат", коментира космологът с типичния си сарказъм. 

Бозонът на Хигс бе открит през 2012 г. в ЦЕРН. Наречен е на британския физик Питър Хигс, който през 1964 г. прави предположение за съществуването му според формулите в Стандартния модел. Популярното название "Божия частица" идва от това, че според квантовите физици тя дава маса на материята след Големия взрив и съответно е "виновна" за създаването на звездите, планетите и живота. Стивън Хокинг се беше обзаложил с Гордън Кейн на 100 долара, че тайнствената частица никога няма да бъде открита и след като загуби, се оплакваше, че физиката е станала "по-безинтересна".

Теорията за "Хигс-бозонов апокалипсис" се споделя от някои физици, както и от интернет общности, занимаващи се любителски с наука. Вероятността метастабилен Хигс-бозон да предизвика вакуумен мехур, който да изличи Вселената, е много малка, но това може да се случи всеки момент, а може и вече да се е случило, но ние няма как да разберем, тъй като времепространството ще изчезне със скоростта на светлината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай