15:50 ч.

21.04.17

2 мин.

0

4

0

SpaceX изстрелва първия български комуникационен сателит

от Владислав ПУНЧЕВ |

SpaceX изстрелва първия български комуникационен сателит

BulgariaSat-1 чака в Кейп Канаверал прозорец за пътешествието му към Космоса


Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България - BulgariaSat-1, приключи успешно всички основни процедури по монтажа и тестването от компанията Space Systems/Loral (SSL) в Пало Алто, Калифорния. В момента се извършва подготовка за транспортирането на сателита до площадката за изстрелване в Кейп Канаверал.


Когато бъде изстрелян, сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.


Преди да започнат подготовката по транспортирането, инженерите на SSL и България Сат извършиха поредица финални проверки на BulgariaSat-1, включително тест, предназначен да симулира разгръщането на слънчевите панели на сателита в среда с нулева гравитация, финална интеграция и проверка на антените на сателита, както и няколко други важни теста, които гарантират, че сателитът ще работи безупречно през предвидения полезен живот.


„Изключително доволни сме от успешното приключване на всички тестови процедури и преминаваме към транспортирането на сателита до площадката, като в момента сме на етап планирането на прозорец за изстрелването му в Космоса. Първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали", каза Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.


За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът ще бъде внимателно опакован в специален хай-тек контейнер, в контролирана среда, който гарантира, че въздухът около него е свободен от частици и, че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.


Когато сателитът пристигне на стартовата площадка, екипите на SSL, SpaceX и България Сат ще работят заедно, за да го интегрират към ракетата-носител Falcon 9 на компанията SpaceX, и да го заредят с гориво. След като бъде изстрелян от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

въх · 20:29 · 27.04.2017
те дотам не са вдигали спътник?
Потребител · 16:06 · 23.04.2017
хубаво е че и българите си имаме сателит няма съмнение че ще ни струва над 20 млна длра само за да бъде изведен в орбита толкова ни струваха и двамата космонавти, но те едно свестно интервю за 5 лева не направиха, а спътника ще работи с години и то за всички българи в европа
Потребител · 21:18 · 21.04.2017
Булсатком са едни от преките потребители на сателита, тъй като са директно абонирани за достъп до част от транспондерите на сателита. Освен Булсатком, абонаменти за ресурсите на сателита ще се продават и на други компании, ако поискат. А крайни потребители са лица и фирми-абонати на преките потребители, които не се занимават пряко с наемане на сателитни транспондери, а само ползват услугите (сателитни радио, телевизия и/или интернет) през тях.
Потребител · 16:18 · 21.04.2017
A koi sa potrebitelite predi krajnite potrebiteli?GLUPATZI!1
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент