SMS напомня да си пием хапчето

97 000 мобилни приложения помагат да сме по-здрави

SMS напомня да си пием хапчето | StandartNews.com

Следят кръвното и захарта на диабетиците по телефона

Технологиите не само се развиват с шеметна скорост, но намират приложение и във всяка част на бита ни. Доказателство за това е мобилното здравеопазване, за което се говори все повече. То означава предоставянето на медицински услуги чрез GSM и други безжични устройства. Европейската комисия (ЕК) преди няколко седмици дори започна консултации за това как то може да стане неотменна част от лечението на хората. Брюксел чака предложенията на специалистите по въпроса до 3 юли.

Забравяте ли да пиете лекарствата си редовно или да ги давате на детето си, защото сте прекалено заети? Това може бързо да се промени, ако мобилното здравеопазване стане част от живота ни. Тогава sms по телефона или по чата ще ни казва кога е време да пием хапчето си или да премерим кръвното си. Съобщенията по телефона или таблета, които да ни подсещат да си вземем медикаментите, да отидем на преглед при доктора или да си направим някакво изследване, са малка част от възможностите на "мобилното здравеопазване". На световния пазар в момента има над 97 000 подобни приложения. Част от тях са умни гривни, часовници или други уреди, които да измерват сърдечния ритъм, нивото на кръвната захар, кръвното налягане, телесната температура и мозъчните дейности. Тези услуги дори могат да предлагат фитнес програми и диети за здравословно хранене. Приложението им става все по-голямо с разпространението на смартфоните, на 3G и 4G мрежите.

Мобилните услуги са особено ценни за хронично болните хора, които благодарение на тях могат да не влизат толкова често в болница. Просто защото лекарите са в състояние да следят дистанционно жизнените им показатели. Също така по тях те могат да дават и съвети на пациентите си какво да правят. Тези уреди могат да помогнат и в преодоляването на кризата с джипита в отдалечените райони на страната. Чрез внедряването им европейските специалисти очакват около 15% от разходите за здравни услуги да се спестят. Също така таблетите и телефоните в лечението биха помогнали на здравните специалисти да спестят до 30% от времето, което изразходват за оценка на пациентите си.

Също така таблетите и телефоните могат да помогнат и на профилактиката. Ако човек отлага някакво изследване заради страх или липса на време да отиде до лекаря, ще може да го прави и дистанционно. Мобилните телефони и компютри могат да ни мотивират да водим здравословен живот, като ни показват докъде сме стигнали в постигането на определени цели.

Мобилните приложения дават възможност и за набирането на медицински и физиологични данни за управленски или научни цели. Според специалистите мобилното здравеопазване ще доведе до по-точни диагнози и лечение, спестявайки пари. Данните от личните сензори се очаква да нараснат от 10% от цялата съхранена информация до приблизително 90% за 10 г. Набирането на данни в реално време се очаква да развие по-индивидуални лекарствени терапии. Също така до съкращения на разходите.

Пестим милиарди

Над 6 милиарда души по света имат мобилни телефони или таблети. Това позволява все по-бързо да се развива и мобилното здравеопазване. Очакванията на експертите е през 2017 г. тези услуги да спестят 99 милиарда евро от разходите за здравеопазване в ЕС. Най-големи биха били спестяванията в областта на профилактиката - 69 милиарда евро и контрола на лечението - 32 милиарда евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай