Симпатягата Ford EcoSport

Симпатягата Ford EcoSport | StandartNews.com

Не знам за вас, но на мен компактните кросоувъри много ми харесват. Симпатични, удобни, щадящи бюджета. Макар предимството им да е в града, извън него също се справят завидно добре. В багажника пък може да поберете всичко необходимо за семейната почивка. На пазара у нас почти всяка марка предлага такъв тип автомобил, което прави конкуренцията доста жестока. В последните години компактните кросоувъри започнаха да привличат все повече фенове. Един от тях е вече и актьорът Калин Врачански, който за победата си в шоуто "Като две капки вода" получи чисто нов Ford EcoSport.

За европейския пазар EcoSport e напълно нов модел, в който дизайнерите и инженерите на Ford "пипнаха" някои неща, за да го докарат по вкуса на потребителите от Стария континент. Досега кросоувърът бе познат в Бразилия и Индия, за чийто пазари първото му поколение се произвеждаше от 2004 до 2012. "Европейският" Ford EcoSport, с подобренията му, бе показан на миналогодишния автосалон в Женева. Една от новостите в него, че вече може да се поръчва без гумата на задната врата, която се отваря чрез натискането на скрит в задния десен светлинен блок бутон. Обемът на багажника варира от 375 л до 1238 л. В салона частичните кожени седалки са стандартни за на-високото ниво на оборудване - Titanium, а затъмнените стъкла се предлагат за всички нива оборудване. Сред останалите добавки са нов цветен 4-инчов дисплей на централната конзола, ново позициониране на ръчната спирачка и др.

Изграденият върху платформата на емблематичния за Ford модел Fiesta, кросоувърът е разработен в едни от най-суровите климатични условия и терени на света. Шофиран е над 2 млн. км в Южна Америка, САЩ, Азия и Европа при температури от +50С до -25С и надморска височина до 4300 м. Издръжливостта и способностите му гарантират, че може да се справи с най-предизвикателните пътни условия, независимо дали са тесни, криволичещи и неравни селски пътища или дупки и високи бордюри в града. С последното се убедих по време на теста, като автомобилът без проблем се качи на бордюр, пред който имаше доста кал. 10,6-метровият диаметър на завой е сред най-добрите в сегмента, просветът е 200 мм просвет (колкото на по-големия му събрат Kuga), има 22,1 градуса ъгъл на приближаване, 35 градуса на отдалечаване и 550 мм дълбочина на газене.

В салона мястото е доста просторно. Отзад сядат без проблем двама възрастни, но за трети не е препоръчително. Не защото няма да могат да се поберат, а поради факта, че собственото тегло на кросоувъра е 1350, а максимално допустимото - 1715 кг. Така остават 365 кг. за "живо" тегло (без багажа), което разделено на 5 прави по 73 кг. Ford EcoSport има 4 звезди за безопасност от Euro NCAP и стандартно е с въздушни възглавници за водача, пасажера, въздушна завеса и странични въздушни възглавници, както и за коленете на водача. В рамките на вратите е използвана ултраздрава борова стомана, за да се гарантира здравината на каросерията.

У нас кросоувърът се предлага с 3 двигателя - два бензинови (1-литров EcoBoost с мощност 125 и 140 к.с. и максимален въртящ момент съответно 170 и 180 Нм; 1,5-литров атмосферен с мощност 110 к.с. и максимален въртящ момент 140 Нм) и дизелов 1,5-литров с мощност 95 к.с. и 215 Нм максимален въртящ момент. Тестваният модел бе оборудван с амтосферния бензинов, съчетан с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Макар да се усеща липса на ускорение, в града се държи доста добре, трансмисията също няма проблеми. За по-големи емоции включвах на предавката S (спорт). Тогава скоростите се сменят по-късно и кросоувърът проявява спортния си характер.

На магистрала двигателят малко се задъхва по баирите, особено при включен автопилот, но ако вземете нещата в свои ръце, удоволствието от шофирането се връща. Много ми допадна поведението в завоите, което е постигнато с по-стегнатата задна торсионна греда за по-добър контрол на накланянето на каросерията. Настройките на пружините и амортисьорите са подобрени и при движение по неравен път друсането почти липсва. Отчетеният разход при пробега от 350 км бе 8 л/100 км в смесен цикъл, като 250 км изминах по магистрала със скорост от 140-150 км/ч и в спортен режим. По каталог средният разход в комбиниран цикъл е 6,3 л.
Цената на Ford EcoSport у нас започва от 29 990 лв. с ДДС (атмосферният двигател с 5-степенна механика), а вариантът с дизелов двигател и последно ниво на оборудване е 36 100 лв. с ДДС.

Цветан ИЛКОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай