"Шептящата" Astra

"Шептящата" Astra | StandartNews.com

Новият 1.6 CDTI турбодвигател на Opel предлага отличен баланс между динамика и икономичност

През последното десетилетие дизеловите двигатели се наложиха много силно сред леките автомобили. Първоначалният тласък за това дадоха сериозно растящите цени на горивата, което доведе до значителен ръст на търсенето им от страна на потребителите. След това пък се оказа, че в новите технологии настина има много резерви, които да направят дизеловите мотори още по-добри, икономични, но паралелно с това мощни и екосъобразни. Поредният пример за това е новият 1.6 CDTI турбодвигател на Opel.

Първото впечатление след запалването е за значително по-ниските нива на шум от това, което сме свикнали да чуваме от дизелите. За да изключи варианта за грешка или моментно намаляване на слуха, човек по рефлекс подава малко газ още докато колата е на място, за да се убеди, че всичко е наред. И да, оказва се, че е така - моторът наистина е доста тих за дизел. Нека видим какво се случва и в движение. Там доброто впечатление за нивото на шума от новия 1,6-литров дизелов двигател на Opel се запазва и човек вече разбира, че нарицателното "шептящият дизел", с които моторът беше окичен, не е просто рекламен трик, а наистина има такива данни. Но с това не приключва ниските неща около него. Те важат и за разхода на гориво. Според официалните данни средната консумация на по-мощната версия на новия 1.6 CDTI със 136 к.с. и 320 Nm въртящ момент, с който беше оборудвана изпробваната от мен Astra, е 3,9 литра на 100 км. Отделянето едва на 104 грама въглероден диоксид на километър класира двигателя в най-високата категория EURO 6. Склонен съм да вярвам, че това наистина е постижим разход. През времето, когато шофирах спокойно по междуградските пътища, моментният разход според борд компютъра наистина рядко надвишаваше 4 литра. Естествено, в града и по магистралите консумацията се вдигаше, но това едва ли ще изненада някого. На високоскоростните отсечки, през които пътувах, разходът скачаше до около 6 на 100, а по градските улици беше с около литър повече. Но все пак трябва да се имат предвид и тежките задръствания, особено тези в София.

Цялостното впечатление за двигателя след над 700 км зад волана на оборудваната с него Astra е, че той наистина е отличен избор за това купе. Автомобилът беше достатъчно динамичен, както при потегляне и нужда от по-бързо ускоряване, така и при доускоряванията, необходими най-вече при изпреварвания. Там ми направи впечатление, че динамиката на мотора при по-високите скорости остава на добро ниво и изпреварването на ТИР на двупосочен път например не е особено притеснително. В същото време колата стои стабилно както в завои, така и при по-високите скорости по магистралите. Естествено, поведението на тази Astra не може да се характеризира като по-спортно. Но и не е необходимо. Все пак това е компактен семеен хечбек, а не наточената му версия. Макар че по отношение на последното колата заблуждаваше успешно околните хора. Причината е в доста атрактивния външен вид. Тайната се крие основно в съчетанието на белия и черния цвят, използвани в този пакет. Основният цвят на автомобила е белият, но покривът, страничните огледала и 18-цоловите лети джанти са в черен цвят "Carbon flash". Което в съчетание със затъмнените задни прозорци придават на тази Astra доста по-агресивен и спортен вид.

Изпробваната модификация бе и с доста богатото ниво на оборудване Active. Колата разполагаше с адаптивни фарове, регулируеми в 6 посоки предни седалки, инфоразвлекателна система IntelliLink, електрическа ръчна спирачка, паркинг асистент, фабрична алармена система, подгряване на волана и предните седалки и куп други екстри. Разбира се, качеството и глезотийките си имат и цена. В случая тази Astra може да се купи срещу 45 445 лв. с ДДС. В момента обаче клиентите на Opel у нас могат да се възползват и от кампанията за специални отстъпки. Благодарение на нея базовата версия на Astra хечбек с 5 врати, оборудвана с по-слабата версия на новия "шептящ" дизел 1.6 CDTI със 110 к.с. и 300 Nm и ниво на оборудване Enjoy се предлага на специалната цена от 29 900 лв. с ДДС.

Италианци правят електрическа суперкола

След като вече разработи туристически електрически влакчета и градска четириместна микрокола, наречена Genius, италианската семейна компания Tecnicar е готова да се гмурне в бездната на автомобилния свят. Фирмата ще прави електрическа суперкола с мощност 800 к.с.

През 2013 г. Tecnicar започна да произвежда и сглобява в Сиракуза, Италия свой модел електрическа спортна кола, която бързо привлече вниманието на медиите с 200-те си конски сили. Следващият проект - Lavinia, е красиво купе, чиито линии са дело на дизайнера Джузепе Феразано. Автомобилът обещава мощност от 800 конски сили, ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,5 сек., максимална скорост 300 км/ч и автономен пробег от 300 км. Други технически характеристики засега не се споменават. Очаква се компанията да присъства на автомобилното изложение в Болоня, което ще се проведе през декември. Тогава Tecnicar може би ще представи концептуалния си автомобил на своя щанд.
Най-бързият електрически суперавтомобил в момента е купето Detroit Electric SP:01. Колата е снабдена с двигател с мощност 203 к.с., който позволява на модела да ускорява от място до 100 км/ч за 3,7 сек. Максималната скорост на двувратката е 249 км/ч. Американският автомобил се сглобява във Великобритания.

Mazda2 стана кола на годината в Япония

Станаха ясни лауреатите в конкурса "Автомобил на годината" в Япония. Първото място в състезанието спечели последното поколение на хечбека Mazda Demio, който в Европа се продава под името Mazda2. Организаторите на конкурса отбелязаха, че със "своята цена, качество, технологии и дизайн моделът разрушава традиционните представи за японски компактен автомобил".

За най-добър чуждестранен автомобил бе обявен последното поколение на Mercedes-Benz C-Class. Първа награда за иновации спечели електрическото BMW i3. Победител в категорията "компактни автомобили" стана Honda N-WGN. Специален приз получи компания Toyota. Автомобилният производител бе награден за разработването на сериен модел, работещ на горивни клетки.

Носителите на наградите бяха избрани от жури, съставено от 60 души. За главния приз се бореха 17 японски и 21 чуждестранни модела. Миналата година победител стана хечбекът Volkswagen Golf. Тогава за първи път модел от чужбина спечели главния приз. През 2012 г. отличието завоюва кросоувърът Mazda CX-5.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай