Шефът на Гугъл с най-висока заплата

Шефът на Гугъл с най-висока заплата | StandartNews.com

Изпълнителният директор на "Гугъл" Сундар Пичай е най-високоплатеният мениджър в САЩ, съобщи Би Би Си. През 2015 г. той е получил възнаграждение от 199 млн. долара под формата на акции на компанията.

Пичай оглави "Гугъл" след създаването на компанията майка "Алфабет" през август 2015 г. Дотогава той бе продуктов мениджър в технологичния гигант. На 3 февруари той получил възнаграждение от 273 328 акции в "Алфабет" на обща стойност 199 млн. долара, съобщава Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Така общата стойност на дяловете, които Пичай притежава в компанията, достига 650 млн. долара. Според договора му той ще поема контрола върху акциите си поетапно до 2019 г.

Други високопоставени служители в "Гугъл" също са получили щедри бонуси, отбелязва в. "Гардиън". Финансовият директор Рут Порат е била възнаградена с акции на стойност $38 млн. Шефката на облачните технологии Даян Грийн пък е взела бонус в размер на $42,8 млн.

Миналата седмица "Алфабет" подобри друг рекорд - стана най-скъпата компания в света, като измести от първото място "Епъл". Тя се оценява на над 547 млрд. долара. За последното тримесечие на 2015 г. компанията е отчела печалба от 4,9 млрд., а на годишна база - 16,3 млрд. долара. Основателите на "Гугъл" отдавна са милиардери. Сергей Брин и Лари Пейдж в момента притежават по около 34 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай